 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1980/3650
K: 1980/4096
T: 23.06.1980
DAVA : Taraflar arasındaki akdin feshi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne ilişkin olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : Davacı, taşınmazdaki paylarını, ölünceye kadar bakma sözleşmesiyle (F.) adlı birisine verdiğini, (F.)'nın öldüğünü ve mirasının davalı Hazineye kaldığını bildirerek sözleşmenin feshini ve tapu kayıtlarının iptali ile adına tescilini istemiştir.
Davalı, bir yıl içerisinde dava açılmadığını, davacının verdiği malı geri isteyemiyeceğini savunmuştur.
Mahkemece,, davalı mirasçının bakma koşullarına uymadığı belirlenerek tapu kayıtlarının iptali ile davacı adına tesciline karar verilmiştir.
1 - Bakım borçlusu (F.)nın nüfus kayıtları ve davacının aldığı veraset belgesindeki 5.10.1977'de öldüğü yazılıdır. Davacı, 6.2.1979'da feshi ihbar için davalıya ihtarname göndermiş ve bu davayı 3.5.1979'da açmıştır. O halde, Borçlar Kanunun 518. maddesinde fesih için öngörülen bir yıllık süre geçmiştir. Bu nedenle dava reddedilmelidir.
Mahkemece, bu yön gözetilmeksizin ara kararı ile "dosya münderecatına göre davanın süresinde" açıldığının belirlenerek esasına girişilmesi, bozmayı gerektirir.
2 - Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, bakım borçlusunun ölmesi halinde, bakım alacaklısına onun bakıp bakmaması, fesih koşullarından değildir. Ölümle, bir yıl içinde istemesi koşulu ile sözleşme feshedilir. Fesih halinde ise Borçlar Kanununun 518. maddesi hükmü uyarınca, "alacaklı borçlunun iflası halinde masasından talep edebileceği miktara müsavi bir meblağın itasını borçlu mirasçılarından isteyebilir."
Mahkemece bu yön gözetilmeksizin taşınmazın tapu kayıtlarının davacı adına çevrilmesine karar verilmesi de benimseme biçimi yönünden usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA 23.6.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.