 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1980/8915
K: 1981/850
T: 02.02.1981
- YALIN [ADİ] KİRA
- KİRACININ BORÇLARI
- KİRACININ DİRENİMİ
- BOŞALTMA
ÖZET: Maliye tarafından yapılan ödemelerin ne biçimde olacağı, yasa ve yönetmeliklerle saptanmıştır.
Kira parasının ödenmesi durumunda da bu paradan ne için ne kadar kesinti yapılacağı belirli olup icra kovuşturmasından önce yapılan ödemeyle kovuşturmadan sonra yapılan ödemelerden yapılacak kesintiler arasında ayrım olmamak gerekir. Hukuksal düzenlemeler uyarınca yapılması gerekli kesin tiden sonra kalan miktar süresi içerisinde icra dosyasına yatırıldığına göre, karşıt çıkmanın kaldırılmasına ve boşaltmaya karar verilmesi doğru değildir.
(818 s. BK m. 248, 257, 258, 260, 261)
Merci kararının borçlu vekili tarafından temyiz olunması üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 27.11.1980 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
Maliye tarafından yapılan ödemelerin ne şekilde olacağı kanun ve yöntemliklerle saptanmıştır. Kira parasının ödenmesi durumunda da bu paradan ne için ne kadar kesinti yapılacağı belirli olup icra takibinden evvel yapılan öneme ile takipten sonra yapılan ödemelerden yapılacak kesintiler arasında fark olmamak gerekir. Ödeme emrinin tebliğ üzerine ilgili dairece "tahakkuk müzekkeresi ve verile emri düzenlenmiş olup mevzuat gereğince yapılması gerekli 1031 TL. lik kesintiden sonra bakiye miktar süresi içerisinde icra dosyasına yatıtırıldığından alacaklının talebinin reddine karar vermek gerekirken itirazın ref'i ile tahliyeye karar verilmesi isabetsiz olup temyiz olunan merci kararının İİK.nun 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 2.2.1981 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Taraflar arasındaki ilişki özel hukukla ilgilidir. Alacak kira akdine dayanmaktadır. Akitlerden birinin Kamu Tüzel kişisi olması, aktin mahiyetini etkileyemez.
Kira aktinde tarafların icap ve kabulü ile kira parası tesbit edilmiştir. Bu paranın net olarak kiralayana ödenmesi gerekir. Aktin özel şartları arasında paranın ödenmesi için kanunen yapılması gerekli kesintilerin mucire ait olduğuna dair bir kayıt yoktur. Borçlunun tamamen iç münasebeti ile ilgili husustan dolayı kira parasının tenkisini doğuracak şekilde kesinti yapması düşünülemez. Akti yaparken bu ciheti nazara alması gerekir. BK.nun 248. ve takip eden maddelerinde nelerin ne şekilde kiradan mahsup edilebileceği gösterilmiş olup olayda böyle bir durum söz konusu değildir.
Bu nedenle çoğunluk kararında gösterilen bozma sebebine ve gerekçesine iştirak edilmemiştir. Ancak dosyada mevcut belgelerden 5-6 senedir kiraların kanuni kesintiler yapılarak ödendiği ve alacaklının bu kesintileri ihtirazı kayıt koymadan kabul edip kira paralarını tahsil ettiği şu suretle teammülün oluştuğu ve aktin eklentisi halinde geldiği anlaşıldığından merci kararının bozulması gerekir. Birinetice çoğunluk kararının gerekçesine muhalifiz
Başkan (N. Kalaycı)
Üye (Ö. Göknar)