 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1980/7079
K: 1981/226
T: 22.01.1981
- ÖLÇÜMLEME
- HUKUKSAL DÜZENLEME
- DÜZENLEME BOŞLUĞU
ÖZET: Sonraki bir objektif düzenlemeyle kaldırılmış hükümlerin, değiştiren veya yürürlükten kaldırılan kuralın dahi iptaliyle yeniden yürürlüğe gireceği konusunda, hukuksal düzenlemelerde [mevzuatta) hiç bir hüküm yoktur.
Böylesi durumlarda düzenleme boşluğu doğduğunun benimsenmesi zorunlu olup bu boşluğun "uygun süre" esasına göre doldurulması gerekir. Uygulamada bu yolda biçimlenmiştir.
Olayda işverene yönetimce seçenekli çağrı belgesi tebliğ olunmuş ve anılan uygun süre içerisinde gerekli belgeler gösterilmemiş bulunduğundan kurumun ölçümleme hakkı doğmuştur.
(506 s. SSK m. 79)
(SSİT m. 49)
(59 s.Yönerim (Talimat)])
(1232 s. genelge)
Davacı, prim 'itiraz komisyonu kararının İptalini İstemiştir. Mahkeme anılan prim itiraz komisyonu kararının iptaline karar vermiştir. Hükmün davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi
59 sayılı Talimatın yasal dayanağı yoktur. Esasen 1232 sayılı Genelge ile geçerliliğini yitirmiştir. 1232 sayılı Genelge ise, Sosyal Sigorta İşlemleri Tüzüğü ile yürürlükten kaldırılmıştır. Bu Tüzüğün 49. maddesinin, Danıştay'ca iptal edilmiş olmasıyla doğan düzenleme boşluğu karşısında, artık anılan talimat ve genelgenin yeniden hayatiyet kazanacağı görüşü benimsenemez. Sonraki bir objektif düzenleme ile kaldırılmış hükümlerin, değiştiren veya yürürlükten kaldıran kuralın dahi iptaliyle, yeniden yürürlüğe gireceği konusunda, mevzuatta hiç bir hüküm yoktur. Böylesi durumlarda, yukarda belirtildiği gibi düzenleme boşluğu doğduğunun kabulü zorunludur. Ne var ki, Tüzüğün 49. maddesinin Danıştay'ca iptali karşısında, Kurumun defter ve kayıtların gösterilmesini istemesi üzerine, işverenin bu defter ve kayıtları gösterme konusunda, hiçbir süre ile bağlı olmadığı da düşünülemez. Söz konusu boşluğun en çok ölçümleme tarihine kadar geçecek bir süreye ilişkin uygun süre" esasına göre doldurulması gerekmektedir ki uygulama da bu yolda biçimlenmiştir. Olayda, işverene yöntemince seçenekli davetiye tebliğ olunmuş ve anılan uygun içerisinde, defter ve kayıtlar gösterilmemiş bulunduğundan, Kurumun ölçümleme hakkı doğmuştur. Açıklanan bu yasal ve hukuksal gerekçeler gözönünde tutulmadan, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarda açıklanan nedenle (BOZULMASINA) ve peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 22.1.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.