 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1980/4901
K: 1980/5159
T: 22.09.1980
DAVA : Davacı, davalılardan MKE Kurumu'na ait işyerinde geçen çalışmalarının ağır ve hayatı yıpratıcı işlerden olduğun, bu sürelerin emeklilik yönünden bir buçuK misli sayılması gerektiğinin tesbitine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, bozmaya uyarak isteğin kabulüne karar vermiştir.
Hükmün davalılar avukatlarınca temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla, dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : .........
Dava konusu süre içinde davacının gördüğü işin adı bellidir, ancak, bu işin hangi ortamda ve koşullarda ve nasıl yapıldığı ve giderek 3575 sayılı Yasa'nın 19/C maddesinde sözü edilen "ağır ve hayat yıpratıcı" bir niteliği bulunup bulunmadığı yönünü aydınlatacak bir bilgi ise dosyada yoktur. Ayrıca, bilinenlerden, genel kültür ile bir sonuca varılabilmesine de olanak görülmemektedir. Öbür yandan anılan yasa maddesinde sayılan teknik işlerin neleri ve neden kapsadığı da, kesin hatları ile, dosyadan anlaşılmamaktadır.
Belirtilen bu noksanlıkların bilirkişi raporları ile açıklığa kavuşturulabilecekleri ve bilirkişi raporlarının, teknik ve bilimsel konulardı, o konunun uzmanlarınca, uzman olmayan ilgililerin ve özellikle karar verecek yargıcın anlayıp irdeleyebileceği biçimde gerekçeli olarak düzenlenmeleri gerekeceği ise ortadadır.
Mahkemece, hükmü dayanak kılınan bilirkişi raporunda gerekçeleri açıklanmadan sadece sonuç belirtilmiştir. Bu hali ile ve yukarıda gösterilen konularda denetlenebilir açıklamaları içermemesi yönlerinden bu raporun hükme esas alınması isabetli sayılamaz.
O halde, davalıların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenle (BOZULMASINA), 22.09.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.