 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E. 1979/9-876
K. 1981/615
T. 23.09.1981
* DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI ( Dikkate Alınacak Yaş Sınırı )
* DİKKATE ALINACAK YAŞ SINIRI ( Destekten Yoksun Kalma Tazminatında )
* TARAFLARIN SOSYAL VE EKONOMİK DURUMU ( Manevi Tazminatta )
* MANEVİ TAZMİNAT ( Tarafların Sosyal ve Ekonomik Durumu ile Paranın Satın Alma Gücü )
ÖZET : Destekten yoksun kalma tazminatında, maddi zararın miras bırakanın fiilen 60 yaşına kadar çalışabileceğinin kabulü ile hesabı gerekirken emeklilik yaşı olan 55 yaşına kadar çalışabileceği düşünülerek karar verilmesi isabetsiz olmuştur. Manevi tazminat, tarafların sosyal ve ekonomik durumuyla özellikle paranın satınalma gücü orantılı olmalıdır.
(818/m.45,49)
DAVA : Taraflar arasındaki ödence davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bornova İş Mahkemesince davanın kısmen reddine dair verilen 7.2.1979 gün ve 77/337-40 sayılı kararın incelenmesi davacılar tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2.3.1979 gün ve 79/2699-3174 sayılı ilamı: ( ...Miras bırakanın faal çalışma devresi 55 yaş olarak kabul edilmiş ise de, bu yaş ilgilinin emeklilik yaşıdır. Bu konuda yerleşmiş içtihatlara göre fiilen 60 yaşına kadar çalışabileceğinin kabulü ile maddi zarar hesabının ona göre yapılması gerekir.
Tarafların Sosyal ve Ekonomik durumu ile, özellikle puan oranı ve paranın satın alma gücü nazara alındığında davacılara takdir olunan manevi tazminat da azdır. ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda kısmen direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR
Mahkeme, manevi tazminatın tutarına ilişkin bozma nedenine uymuş; sağ kalan eş için takdir edilen 15.000 lira manevi tazminatı 25.000 liraya ana - baba için takdir edilen 7.500 er lirayı 10.000 er liraya kardeşler için takdir edilen 4.000 er lirayı da 7.000 er liraya çıkarmıştır.
Ancak maddi tazminata ilişkin bozma nedenine karşı "ölenin gördüğü işin ağırlığı nedeniyle faal çalışma devresinin 55 yaşla sınırlı" olması gerektiği gerekçesiyle, önceki kararda direnmiştir.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki kağıtlara, özel daire bozma kararında gösterilen gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
Direnme kararının bu nedenle bozulması; son takdir edilen manevi tazminat tutarlarına yönelik temyiz itirazlarının da özel dairece incelenmesi gerekir.
SONUÇ : 1 - Davacılar vekilinin maddi tazminatın hesaplanmasına ilişkin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerle BOZULMASINA,
2 - Manevi tazminatın tutarlarına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 9. Hukuk Dairesine gönderilmesine 23.9.1981 gününde oybirliği ile karar verildi.