 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1979/4-281
K: 1981/255
T: 1.4.1981
- KARARIN TAVZİHİ DAVASI ( Verilen Hükmün Değiştirilmesinin Mümkün Olmaması )
- TAVZİH YOLUYLA DEĞİŞTİRME İSTEĞİ ( Verilen Hükmün Değiştirilmesinin Mümkün Olmaması )
- VERİLEN HÜKMÜN DEĞİŞTİRİLMESİNİN İSTENMESİ ( Tavzih Yoluyla Değiştirmenin Mümkün Olmaması )
- TAVZİH ( Hükmün Değiştirilmesinin Mümkün Olmaması )
1086/m.455
DAVA : Taraflar arasındaki kararın tavzihi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kartal Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 24.3.1977 gün ve 407-1072 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 28.10.1977 gün ve 10915-10215 sayılı ilamı : ...Usulün 455. maddesi gereğince hüküm müphem ve gayrivazih olur veya mütenakız fıkraları ihtiva ederse icrasına kadar iki taraftan herbiri ilamın tavzihini ve tenakuzun refini isteyebilir ise de mahkemenin üst mahkema gibi inceleme yaparak mahkumiyet kararını ortadan kaldırarak tamamen ilk karara aykırı biçimde davanın reddine dair yeni bir hüküm tesis mümkün değildir" gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir. Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği ve davanın HUMK.nun 1711 sayılı kanunun yürürlük tarihi olan 8.6.1973 gününden önce açılmış olup alacağın miktarı bakımından temyizi kabil bulunduğu anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki kağıtlara tavzih yolu ile hükmün davanın reddi biçimine dönüştürülemiyeceğine göre Hukuk Genel Kurulunca benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı idare vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen sebeblerden dolayı BOZULMASINA, 1.4.1981 gününde oybirliğiyle karar verildi.