 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1979/389
K: 1981/799
T: 09.12.1981
DAVA : Taraflar arasındaki "elatmanın önlenmesi" "tescil" davasında dolayı yapılan yargılama sonunda; (Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesi)nce davanın reddine dair verilen 19.7.1978 gün ve 358-260 sayılı kararın incelenmesi davacı Hazine vekili tarafından istenilmesi üzerine; Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 12.10.1978 gün ve 10388-10596 sayılı ilamiyle (Türkiye'de Hazine kural olarak arz sahibi durumunda olduğuna, malik sıfatını taşıyan Hazine'ye karşı zilyetlik savunması geçersiz bulunduğuna, nizalı yer üzerinde davalının açacağı tesçil davası sonunda iktisap şartlarını dolduran zilyetliği mevcut oluduğu saptanmadan ve bu yerin davalı adına tesciline karar verilmeden savunmaya dayanılarak Hazine'nin malik sıfatı ile açtığı davanın reddedilmesi mümkün değildir) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı Hazine vekili.
Hukuk Genel Kurul'nda incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okundaktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Dava, tapusuz yere elatmanını önlenmesi ve tescil isteminden ibarettir.
Davalı, dava konusu yerin miras bırakanından kalma tarla kapsamında bulunduğunu ve eskiden beri tarla olarak kullanıldığını ve irsen intikal eden kendi zilyetliğini de aynı şekilde sürdürdüğünü savunarak davanın reddini istemiştir.
766 sayılı Tapulama Kanununun 92. maddesine göre, anılan Yasanın zilyede tanıdığı iktisap hakları tapulamasına başlanan bölgede zilyet aleyhine açılan davada def'an dermeyan edilebilir.
Davalının sanvunması da, zilyetlikle iktisaba ilişkin bir def'i niteliğinde olup, dava konusu taşınmazın bulunduğu Akşehir'de tapulamaya başlandığından, mahkemece bu savunmanın gözönünde tutulmuş ve incelenmiş olması doğrudur. Ancak, metni yukarıya alınan bozma kararında yazılı gerekçeden de anlaşıldığı üzere özel daire, davalının zilyetlik def'inin esası ve bu konudaki delilleri bakımından bir inceleme yapmamıştır. O halde bu yönün incelenmesi için dosyanın özel daireye gönderilmesi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle "zilyetlik savunmasının geçersiz" bulunduğuna ilişkin bozma nedenine karşı direnme yerinde olduğundan, davalının bu def'i gözönünde bulundurulmak suretiyle işin esasının incelenmesi için dosyanın 1. Hukuk Dairesi'ne gönederilmesine 9.12.1981 gününde oyçokluğu ile karar verildi.