 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1979/1861
K: 1982/826
T: 06.10.1982
DAVA : Taraflar arasındaki "taksim" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Lapseki Sulh Hukuk Mahkemesi'nce davanın konusu kalmadığından karar ittihazına mahal olmadığına dair verilen 13.10.1978 gün ve 299-303 sayılı kararın incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmesi üzerine , Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin 31.1.1979 gün ve 9468-602 sayılı ilamı : (... Davacılar vekili 20.1.1979 tarihli dilekçesinde taşınmaz malların hissedarlar arasından aynen taksimi mümkün bulunduğundan ve paydaşlar arasında kura çekilerek her birine isabet eden parçalar noterlikçe tasdik edilerek parselasyon planı yapıldığını ve buna göre taksime karar verilmesini istemiştir.
HUMK.nun 562 ci maddesi gereğince taksime müteallik bilcümle muameleler sulh hakimi huzurunda ifa olunur. Sulh hakimi iki taraftan veya selahiyettar üçüncü bir şahıstan taksim projesi isteyebilir. MK.nun 628 ci maddesi gereğince de hissedarların taksimin nasıl yapılacağından ittifak etmeleri mümkündür. Taraflar dosyaya ibraz edilen noterlikçe tasdikli rızai taksim mukavelesine ve eki krokiye göre taksim projesi yaptırmış ve bu belgelerde tarafların paylarına tekabül eden kısımlar ayrı ayrı belirtilmiştir. Taşınmaz mal imar kanununun tatbiki gereken mahallerde bulunmadığına göre tapu ve taksim hususunda verilen kroki mahalline uygulanarak taşınmaz mala aidiyeti anlaşıldığı takdirde taksime karar verilmesi gerekirken...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü : KARAR : Taraflar karşılıklı iddia ve savunmalara dosyadaki belgelere Özel Daire bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel kuruluncada benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, 6.10.1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.