 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E:1979/1455
K:1979/1494
T:06.04.1979
- GÖREV
- SIKIYÖNETİM (YAYGIN ŞİDDET HAREKETLERİ)
ÖZET : Yasa dışı cemiyet kurmak, komünizm ve ırkçılık propagandası yapmak, hükümetin tinsel kişiliğini tahkir ve tezyif etmek, halkı kanunlara uymamaya kışkırtmak eylemleri, TBMM. nin 26. 12. 1978 günlü kararındaki sıkıyönetim ilanını gerektiren yaygın şiddet hareketlerinden değildir.
([TBMM. Kararı-518 s. (26. 12. 1978 Ta.)])
(1412 s. Sıkıyönetim K m. 13, 15)
Yasa dışı cemiyet kurmak, komünizm ve ırkçılık propagandası yapmak, hükümetin şahsiyet maneviye sini tahkir ve tezyif etmek ve halkı kanunlara itaatsızlığa teşvik etmekten sanık Ahmet'in yapılan yargılaması sonunda; mahkemenin görevsizliğine ve dosyanın sıkıyönetim mahkemesine gönderilmesine dair (Adana ikinci Ceza Mahkemesi)nden verilen 25. 1. 1979 gün ve 1976/369 esas, 1979/20 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü 27. 12. 1978 gün ve 16502 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan TBMM. nin 26.12.1978 gün ve 518 sayılı kararı ile sıkıyönetim (Anayasa'nın tanıdığı hür demokratik düzeni, temel hakları ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin belirtilerinin ortaya çıkması) sebebi ile ilan edilmiştir.
Sıkıyönetim Kanununun 13 ve 15. maddelerinde yazılı fiillere ait davaların Sıkıyönetim Mahkemeleri'nde görülebilmesi, ancak Sıkıyönetim ilanına sebep olan eylemler niteliğinde bulunması şartına bağlıdır.
Dosya münderecatına göre sanığa isnat edilen yasa dışı cemiyet kurmak, komünizm ve ırkçılık propagandası yapmak, hükümetin şahsiyeti maneviye sini tahkir ve tezyif etmek halkı kanunlara itaatsızlığa teşvik eylemekten ibaret eylemleri, suç tarihi de nazara alındığında, sıkıyönetimin ilanını gerektiren yaygın şiddet hareketlerinden madut bulunmadığı halde yerinde görülmeyen gerekçelere dayanılarak mahkemenin görevsizliğine ve dosyanın Sıkıyönetim Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi,
Kanuna aykırı ve sanık vekilinin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki istem gibi (BOZULMASINA), bozmanın CMUK.nun 325. maddesi gereğince hükmü temyiz etmeyen diğer sanıklar, Şükrü ve Hasan ve Ali'ye de sirayet ettirilmesine, depo parasının sanık Ahmet'e geri verilmesine 6.4. 1979 gününde oybirliğiyle karar verildi.