 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1979/10415
K: 1980/1967
T: 04.03.1980
DAVA : Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan boşaltma davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla; dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava mesken ihtiyacı kiralananın boşaltılması isteminden ibarettir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı Sabahat, kızkardeşi ile birlikte oturduğunu kızkardeşinin oğlunun evleneceğini bu durumda aynı evde kızkardeşi, oğlu ve oğlunun eşi ile birlikte oturması mümkün olmadığından kiralanana ihtiyacı bulunduğunu iddia etmektedir. Dosyadaki tapu kaydına göre davacının kızkardeşiyle birlikte oturuyorum dediği daire kızkardeşine ait olmayıp kendi malıdır. Bu durumda davacının değil oğlu evlenecek kızkardeşinin ev araması gerekir. Nitekim davalı tanığı Sevinç de davacının kızkardeşinin oğlu nişanlanırken karşı tarafın evlendikleri zaman davacıyla birlikte oturmayı kabul etmeyip başka bir eve taşınma şartını ileri sürdüğünü bildirmiştir. Davacının maliki bulundğu ve halen oturdğu dairede oturmaya devam etmeyerek kiralananın tahliyesini istemesi kızkardeşi ve yeğeninin ihtiyacı için 6570 sayılı Kanun hükümlerine göre dava açamıyacağından tahliye istemi kanuna karşı bir nevi hile kabul edilmelidir. Bütün bunlardan zuhulle yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, 4.3.1980 tarihinde oybirliği ile karar verildi.