 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1979/4997
K: 1980/319
T: 30.01.1980
DAVA : Almanya'da adam öldürmekten dolayı sanık Hüseyin hakkında dava açılmış ve hüküm verilmiş ve bu hüküm de kesinleşmiş olduğundan aynı suçtan tekrar açılan kamu davasının C.M.U.K.nun 253/3. maddesi uyarınca reddine ilişkin (Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 3.10.1979 gün ve 264/273 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava dosyası C.Başsavcılığından tebliğname ile dairemize gönderilmekle incelendi ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
KARAR : Sanık Hüseyin Almanya'da bulunduğu sırada 5.12.1972 tarihinde Alman uyruklu bir şahsı kavga sonucu bıçakla öldürmekten dolayı münih 1. Eyalet Mahkemesi'nce verilen 30.4.1974 tarihli kararla Alman Ceza Kanunun 212. maddesi gereğince 8 sene müddetle hapis cezasına mahkum edilmiş ve bu cezası da yerine getirilmiştir.
Sanık Türkiye'ye gelince Bursa C. Savcılığınca hakkında ağır ceza mahkemesine iddianame ile 28.6.1979 tarihinde kasten adam öldürmek suçundan T.C.K.nun 5 ve 8. maddeleri delaletiyle aynı Kanunun 448. maddesi uyarınca cezalandırılması için tekrar dava açılmıştır.
Yapılan duruşma sonunda sanık Hüseyin'in adam öldürmek suçundan dolayı Almanya'da dava açılmış hüküm verilmiş ve bu hükümde kesinleşerek orada yerine getirilmiş olduğundan hakkında aynı suçtan dolayı yeniden açılan bu davanın CMUK.nun 253/3. maddesi uyarınca reddine karar verilmiştir.
T.C.K.nun 5. maddesinde "Bir Türk 4. maddede yazılı cürümlerden başka Türk Kanunlarına göre aşağı haddi 3 seneden eksik olmayan şahsi hürriyeti bağlayıcı bir cezayı müstelzim cürmü yabancı memlekette işlediği ve kendisi Türkiye'de bulunduğu takdirde Türk Kanunlarına göre cezalandırılır" denilmektedir.
Buna göre bir Türk yabancı memlekette aşağı haddi 3 seneden eksik olmayan şahsi hürriyeti bağlayıcı bir cezayı müstelzim suçu işlediği ve kendiside Türkiyede bulunduğu takdirde Türk Kanunlarına göre yargılanıp cezalandırılacaktır. Ancak, 5. maddede yazılı suçlardan dolayı yabancı memlekette yargılanıp hakkında hüküm verilmiş bir Türkün Türkiye'ye gelmesi halinde bu eyleminden dolayı bir şahsın iki defa kanunda yazılı istisnalar haricinde örneğin; T.C.K. nun 4. maddesinde yazılı suçların haricinde kalan suçlardan yargılanamıyacakları sonucuna varılmaktadır.
Kaldıki T.C.K.nun 4. maddesinde yazılı suçlar için o maddede ve 6 ve 7. maddelerde yazılı suçlar için Türkiye'de tekrar yargılanacaklarına dair açık ve kesin hükümler vardır. Aynı açıklık 5. maddede yoktur. Kanunlarda açıklık olmayan hallerde daima sanık lehine gidileceği hukukun ana kuralıdır.
T.C.K.nun 5. maddesi yabancı memlekette bir Türk veya Türkiye aleyhine suç işleyipte Türkiye'ye gelenlerin cezasız kalmamalarını önlemek kastıyle konulmuştur. Bu Türk Ceza Kanununun tebaayı takip prensibine dayanmaktadır.
Sanık Almanya'da işlediği öldürme suçundan dolayı Alman Mahkemesi'nce hükümlülüğüne karar verilerek cezasıda yerine getirilmiştir. T.C.K.nun 5. maddesine göre yabancı memlekette belli nitelikte bir suç işleyen Türkün Türkiyede muhakeme edilerek ceza verilebilmesi için yabancı memlekette hüküm verilmemiş olması gerekir.
Bu itibarla sanık hakkında gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir edilen karara karşı C. Savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün tebliğname gibi ONANMASINA, 30.1.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.