 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1979/62
K: 1979/110
T: 29.01.1979
DAVA : Taraflar arasındaki istanbul Asliye 5. Hukuk Hakimliğince görülerek davanın reddine dair verilen hükmün temyizen incelenmesi davacı avukatı tarafından istenmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - Yargıtay bozma ilamına uyulduğuna göre bozma çerçevesi doğrultusunda araştırma ve inceleme yapılması ve soruşturmanın tamamlanması gerekir.
2 - 17.4.1975 tarihli daire kararında:
Davacının kendine düşen vecibeyi yerine getirerek tercümleri davalı banka ya tevdi etmiş ve banka da bunlardan yararlanmış ve benimsemiş ise kuralı konularak mahkemece davalının defterleri üzerinde inceleme yapılarak davacının tercümelerinden bankanın yararlanıp yararlanmadığı araştırılmalı ve sonucuna uygun karar verilmelidir denmektedir.
Bozmadan sonra icra kılınan duruşmada: davalı banka defterli üzerinde bilirkişi aracılığı ile yerinde inceleme yapılmasına karar verilmiştir.
Bilirkişi vermiş olduğu 12 Nisan 1978 tarihli raporunda sahife 2'nin başlangıcı davacı için tanzim edilmiş bir dosya olmadığını, bu itibarla hiç bir kayıt ibraz etmelerinin de mümkün olmadığını beyan ve ifade edildiğini bildirmektedir. Davalı bankanın defterlerini ibraz etmediği bilirkişinin bu beyandan anlaşılmaktadır.
Usulen davalı defterleri mahkemeye ibraz edilmediğinden bilirkişinin bozma kararı çerçcevesinde bir inceleme yapamadığı görülmekte, öte yandan, mahkemin de: T.T.K. md. 80 ve Usul K. md. 326 ve ardından gelen hükümleri doğrultusunda tesis eyleyeceği kararlar ile defter, kayıt ve senedatın ibraz meucbureyite hükümlerini uygulamadığı bilinmektedir.
Bu durumda, defter kayıtlarında iddiayı doğrulayan belge ve kanıta raslanmadığı yolundaki mahkeme kararı gerekçesi dayanaktan yoksun kalmakla usul ve yasaya aykırıdır.
Öyle ise:
Usul hükümlerinin saptadığı koşullar gereği, defter, kayıt ve belgelerin ibrazı zorunluğu konusunda davalı bankaya gerekli önel verilmeli, aşamada kanıt durumuna göre bilirkişiden de rapor alınmak suretiyle değerlendirmede, dava hakkında olumlu veya olumsuz bir karar tesis olunmalıdır.
Bu nedenle eksik inceleme ile verilen mahkeme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda gösterilen nedenlerle davacı yararına temyiz olunan mahkeme kararının BOZULMASINA 29.1.1979 gününde oybirliğiyle karar verildi.