 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1979/1370
K: 1979/1416
T: 11.06.1979
DAVA : Taraflar arasındaki davanın (Araklı Asliye Hukuk Hakimliği)'nce görülerek sübuta ermeyen davanın reddine dair verilen 9.2.1979 tarih ve 288-21 sayılı hükmün temyizen incelenmesi davacı avukatı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde olduğu anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacılardan Asiye'nin eşi ve diğerlerinin babası Ali davalı idarede taşoran olarak dinamitle yol açmada çalışırken hatalı ve bozuk dinamitlere fitil geçirirken kazada öldüğünden 50.000 lira maddi, 100.000 lira manevi tazminatın ödetilmesi istenmiştir.
Davalı idare, işin pazarlıkla yüklenildiğini ve şartnamede gösterilen her türlü vecibenin yüklenildiğini davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Yerel mahkeme, idarenin sorumluluğunu gerektiren bir hal mevcut olmadığından davanın reddine karar vermiştir.
Mahkeme kararı, davacı tarafca temyiz edilmiştir.
Davacıların murisi ile idare arasındaki hukuki ilişkiyi Orman Yollarına Mahsus Özel İnşaat Şartnamesi hükümleri düzenlemiştir.
Sözü edilen yol yapımında hatalı ve bozuk olan dinamitlere fitil geçirilirken olan kazada murisin öldüğü belirtilmektedir. Yapımda yüklenicinin gereken özeni gösterme borcu yanında tam iki yanlı (karşılıklı) bir sözleşme olan eser sözleşmesinde iş sahibinin borçları da bulunmakla BK m. 332'de sözü edilen koruma tedbirlerine benzer hal ve şartların şer sözleşmesinde de meydana gelebileceğinden işverenin amaca elverili koruma yükümlülüğünün var olup olamayacağının saptanması gerektir.
Öyle ise :
Ölümle sonuçlanan olayda, iş sahibi idarenin eser sözleşmesinde önlem alma ödev ve yükümlülüğünün olup olmadığı, buna aykırı davranıp davranmadığı, böylece davalıya yükletilmesi gereken bir kusur ve sorumluluk bulunup bulunmadığı varsa, kusur oranının neden ibaret bulunduğu hususunun uzman bilirkişi aracılığı ile araştırılıp inceleme sonucunda kanıtlara göre istem hakkında bir karar vermekten ibarettir.
Eksik inceleme ile verilen mahkeme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Yukarıda gösterilen nedenlerle temyiz olunan mahkeme kararının davacı yararına (BOZULMASINA), ödediği temyiz peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 11.6.1979 gününde oybirliğiyle karar verildi.