 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1979/6690
K: 1980/107
T: 15.01.1980
DAVA : Taraflar arasındaki alacak ve tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı 4.813 lira alacak ve manevi tazminatın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ve fazla isteğin reddine ilişkin olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu:
KARAR : Davacı, 33 AK 083 plakalı motosikleti 23.9.1966 tarihinde davalıya satıp teslim ettiği halde, davalının trafik kaydını üzerine aktarmadığını, bu aracın vergi borcu için eşyalarına haciz konduğunu ve bu nedenle itibarının sarsıldığını, araca ait 813 TL.'sı vergi borcunu ödediğini ileri sürerek 10.000 TL.'sı manevi tazminat ile 813 TL.'sı vergi borcundan doğan alacağın ödeme gününden itibaren % 10 kanuni faiziyle birlikte tahsilini istemiştir.
Davalı davanın zamanaşımına uğradığını haczin davacının ödemede gecikmesi nedeniyle konduğunu bunda kendisinin kusuru bulunmadığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, 4.000 Tl.'sı manevi tazminat ile 813 TL.'sı vergi alacağının % 5 kanuni faiziyle birlikte davalıdan tahsiline fazlaya ilişkin isteğin reddine karar vermiştir.
1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir yolsuzluk görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2 - Manevi tazminat şahsa sıkı sıkıya bağlı olan kişilik haklarının ihlali halinde söz konusudur. Satılan aracın davalı tarafından vergisinin zamanında ödenmemesi nedeniyle davacının bir kısım eşyalarına vergi alacaklısı Maliye Hazinesi tarafından haciz konulması manevi tazminatı gerektirmez.
Öte yandan davalıdan rücu suretiyle alabileceği az bir vergi borcunun haciz aşamasına gelmeden ödenmesi gerekirdi. O halde haciz davacının kusurlu davranışı sonucu gerçekleşmiştir. Bu yönler gözetilmeden yazılı biçimde manevi tazminata hükmedilmesi bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz oluna kararın 2. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 15.1.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi.