 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1979/214
K: 1979/285
T: 25.01.1979
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı (İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi)nce verilen 20.10.1978 tarih ve 485/1702 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı avukatı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacı vekili, davalı şirkete kasko sigortalı bulunan müvekkiline ait aracın kusursuz olarak bir trafik olayına karışması nedeniyle hasara uğradığını, sigortanın haberdar edildiğini, eksperin inceleme yaparak hasar miktarını belirlediğini ileri sürerek 18.250 liranın tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, sigortalının hasarları en yakın zabıta merciine bildirmesi gerektiğini bu yükümlülüğü yerine getirmediğinden rucü olanağını ortadan kaldırdığını ileri sürmüştür.
Mahkemece, davacı sigortaya derhal ihbarda bulunmuş ve tehlikeli oto kullanmak kamu davasını gerektirdiğinden ve re'sen takip olunacağından davalının savunması yerinde görülmemiştir. Gerekçesi ile 16.300 liranın davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
Hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Herne kadar davacı sigortalının kazayı zabıta merciine bildirerek trafik kaza raporu tanzim ettirmesi poliçe arkasındaki m. 10/(c) ve (g) bendi gereği ise de bu işin yapılmaması davacının tazminat isteği hakkını düşürmez. Çünkü bu durum teminat dışında kalan ve poliçede m. 4'de yazılı hallerden değildir. SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının reddi ile hükmün ONANMASINA, bakiye 377 lira temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 25.1.1979 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.