 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1979/1729
K: 1979/1729
T: 04.04.1979
DAVA : Taraflar arasındaki davadın dolayı Manisa Asliye 1. Hukuk Hakimliğince verilen 29.12.1978 tarih ve 346/556 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı avukatı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlışmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşününüldü :
KARAR : Davacı vekili davalı kooperatif ortağı olan müvekkilinin hiçbir haklı neden olmaksızın kkooperatiften çıkarıldığını çıkarma kararının ana sözleşme ve kooperatifler yasasına aykırı bulunduğunu ileri sürerek iptalini talep ve dava etmiştir.
adavalı vekili davacının aidetlarının ödenmesinin kendisine bildirildiğini 10 günlük süre verildiğini ikinci defa eyapılan tebligata rağmen geçen bir yıllık süre içinde yine taahhüdü yerine getirmediğini ileri sürerek davanın reddine istemiştir.
Mahkemece dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmış çıkarma kararınını ana sözleşmenin 9/6 maddesinde belirtildiği üzere açıkca gerekçeli olarak tebliğ edilmediği anlaşılmıştır, gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
Yukardaki açıklamadan da anlışılacağı üzere davacı haklı bir neden olmaksızın kooperatif ortaklığından çıkarıldığını ve 1163 sayılı kooperatifler Kanunun 16. maddesi uyarınca çıkaran kararının gerekçeli olarak kendisine tebliği gerektiği halde böyle yapılmayarak gerekçeyi ihtiva etmeyen bir yazı ile ortaklıktan çıkarıldığının bildirildiğini ileri sürerek yönetim kurulunun ortaklıktan çıkartma kararının iptalini istemiştir.
Mahkeme ortaklıktın çıkaran nedenleri üzerinde durumun sadece "gerekçeli karar örneğinin tebliğ" edilememesini çıkarma kararının iptali için yeterli bir neden olduğunu kabul etmiş ve yalnış bu sebebe dayanarak ortaklıktan çıkarma kararının iptaline karar vermiştir.
Ortaklıktan çıkarma kararının gerekçeli örneğinin çıkarılan ortağa tebliği kararın geçerliliğini sağlayan bir şart değildir. Başka bir deyişle gerekçeli örneğin tebliğ edilmesi ve kararın geçersiz sayılmasını ve iptal edilmesini gerektiren bir sebep olamaz. Çünkü ortaklıktan çıkarıldığı yazı ile kendisine bildirilen ortak gerekçeli kararın örneğini kooperatiften alabileceği gibi mahkemece üç istersek mümkündür. Nitekim mahkeme de gerekçeli karar örneğinin tebliğ edilmesini kararın varlık kazanması için bir şart saymamış ve tebliğ edilmemesini bir iptal nedeni kabul etmiştir.
Bu durumda koşulları gerçekleştiği takdirde iptali gereken bir çıkarma kararı mevcut olduğundan mahkemece işin esasını incelenerek ortaklıktan çıkaranın haklı nedenlere dayanıp dayanmadığı araştırılmak ve sonucuna göre bir karr verilmek gerekirken gerekçeli kararın tebliğ edilmemesinin tek kararda iptal için yeterli bir neden olduğu kabul edilmek suretiyle yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle vekilinin yerinde olan Temyiz itirazının kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve ödediği temyiz peşin harcının isteği halinde temyiz harcının iadesine 4.4.1979 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.