 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1978/20
K: 1978/58
T: 20.02.1978
DAVA : Sigara stok etmekten sanık (L) nin hükümlülüğüne ve cezasının ertelenmesine dair (Altındağ 2. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 14.6.1977 gün ve 28/198 sayılı hükmün sanığın temyizi üzerine Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nce incelenerek bozulup yerine geri çevrilmiştir.
ilk hükümde direnmeye ilişkin aynı mahkemeden verilen 8.12.1977 gün ve 370/335 sayılı son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından süresinde verilen dilekçe ile istenilmiş ve koşulu da yerine getirilmiş olduğundan dosya C. Başsavcılığı'nın hükmün bozulmasını isteyen 13.1.1978 gün ve 4/2 sayılı tebliğnamesiyle, 1. Başkanlığa gönderilmekle, Ceza Genel Kurulu'nca okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Filitreli sigara stok etmek suretiyle nedretine sebebiyet vermekten sanık (L) nin TCK.nun 401, 402, maddeleri uyarınca mahkumiyetine ilişkin hükmü, özel daire (Sanığın eylemi, fazla fiyatla sigara satmaktan ibaret olup, TCK.nun 401. maddesinde yazılı suç unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden yazılı kanun maddesi ile ceza tayini yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozmuş, mahkeme ise; filitreli sigaranın kamuya gerekli bir madde olduğunu ve bu nedenle stok yapılmasının, TCK.nun 401. maddesinde yazılı suçu oluşturacağını ileri sürerek eski hükümde direnmiştir.
Dosyaya, oluşa ve kabule göre; sanığın , tekel satış mağazalarından sıraya girmek suretiyle sigara alan şahıslardan satın aldığı 750 adet filitreli Maltepe Sigarasını bakkal biriktirdikten sonra, olay günü fazla fiyatla satmak üzere Kayaş Kasabası yolundaki Feza isimli benzin istasyonuna götüreceği sırada, yapılan bir ihbar üzerine dükkanına gelen polis memurları tarafından yapılan aramada koli haline getirilmiş vaziyette ele geçirilmiştir.
TCK.nun 401. maddesi, (bir kimse yalan havadis neşir ve işasiyle, yahut sair hile kullanmakla et, ekmek, odun, kömür gibi ammeye elzem olan erzak ve eşyanın nedretine ve fiyatının artmasına sebep olursa bir seneden beş seneye kadar hapse ve 100 liraya kadar ağır cezai naktiye mahkum olur) hükmüne amirdir.
Maddenin bu açıklığı karşısında sanığın, 15 kilo filitreli sigarayı fazla fiyatla satmak üzere stok etmekten ibaret olan eyleminde uygulanan 401. maddede yazılı suçun unsurları bulunmamaktadır.
Şöyle ki :
1 - Filitreli sigara, et, ekmek, odun ve kömür gibi kamuya pek gerekli erzak ve eşyadan olmayıp, aslında sağlığa zararlı keyif verici bir maddedir. Piyasada her zaman mevcut bulunan filitresiz çeşitli sigaralar kullanılmak suretiyle bu ihtiyacın giderilmesi de mümkündür.
2 - Sanığın izah olunan eyleminde, 401. maddenin aradığı yalan havadis neşir ve umuma yayması unsuru bulunmadığı gibi, hile sayılabilecek bir harekette mevcut değildir.
3 - Üretim, tüketimi karşılayamadığından, ülkede filitreli sigara darlığı mevcuttur. Bu darlık büyük kentlerden küçük kentlere doğru gidildikçe artmakta ve yer yer yokluk halini almaktadır. Sanık yokluğu çekilen Kayaş Kasabası'na suç konusu sigaraları götürmek suretiyle bir bakıma dengeyi sağlamıştır. Böylece maddenin nedretine sebep olmadan söz edilemez. Satın alma mahalli olan Ankara'dan halkın ihtiyacının karşılanması açısında da tekel mağazalarının devamlı satışları nedeniyle burada malın nedretine veya fiyatının yükselmesine sebep olduğu da ileri sürülemez.
Açıklanan bu durum karşısında sanığın bilerek ve isteyerek yalan havadis neşretmek, umuma yaymak, yahut hile sayılabilecek sair hareketleri yapmak suretiyle kamuya pek gerekli erzak ve eşyanın azalmasına veya fiyatının yükselmesine sebebiyet verici hareketleri mevcut ve sabit görülmediğinden ve eylemin 1177 sayılı Tütün ve Tütün Tekeli Kanunu içerisinde mütalaa edilmesi gerektiğinden, sanık vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle tebliğnamedeki istem gibi direnme hükmünün BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 20.2.1978 gününde oybirliğiyle karar verildi.