 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1978/15847
K: 1979/672
T: 15.01.1979
DAVA : Davacı vekili, Tek 1. Bölge Başmüdürlüğü işyerinde müvekkili sendikaca bağıtlanan T.İ.S. dışındaki sözleşmelerin uygulanamayacağının tesbiti ile bu yoldaki sataşmanın önlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kabul etmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı (B.) sendikası vekili; müvekkili sendikanın yetki alarak davalı Tek Genel Müdürlüğü ile, İstanbul Tek 1. Bölge Baş Müdürlüğü işyerinde çalışan işçiler için işyeri seviyesinde toplu iş sözleşmesini bağıtladığına, başka bir sendikaca eski işyeri ünvanına göre yapılan toplu iş sözleşmesinin o sendika üyelerine uygulanamıyacağına, bu yolda davalı idare ile aralarındaki sataşmanın önlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı Tek Genel Müdürlüğü vekili, işyerinde kesinleşmiş yetki sebebiyle diğer sendikaya ait toplu iş sözleşmesinin de uygulanmakta olduğunun yersiz açılan davanın reddini istemiştir.
Mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Gerçekten; Tek Genel Müdürlüğüne bağlı 1 - Tek Şebeke Tesis, 2. Bölge Müdürlüğü 2 - Tek Trakya İşletme Müdürlüğü 3 - Tek Köy Elektrifikasyonu 12. Bölge Müdürlüğü ayrı ayrı işyerleri olarak Bölge Çalışma Müdürlüğünde kayıtlı iken, (A.) Sendikası anılan bu üç işyerinden Tek Şebeke Tesis 2. Bölge Müdürlüğü işyeri için yetki almış ve işyeri seviyesinde toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır.
Bilahare davalı idare 10.7.1978 tarihinden itibaren bu üç işyerini birleştirerek Bölge Çalışma Müdürlüğünden tek bir işyeri numarası verilmesini istemiş ve isteği gerçekleştirilmiştir. Davacı sendika da bu tarihten sonra işyeri yetkisi almış ve toplu iş sözleşmesini bağıtlamıştır. İşyerinin kesin yetki alındıktan sonra işverene başka işyerleri ile birleştirilerek yeni bir iş numarası altında faaliyete geçirilmesi evvelce (A.) Sendikasına verilmiş olan yetkiyi ortadan kaldırmaz. Bu sendikaca işyerleri birleştirilmeden önceki yetkiye dayalı toplu iş sözleşmesi süresi sonuna kadar kendi üyesi işçilere uygulanmak gerekir.
O halde, davanın reddi gerekirken ilamda yazılı bazı düşüncelerle isteğin hüküm altına alınması usul ve yasaya aykırıdır. Bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda gösterilen sebeplerden temyiz eden yararına BOZULMASINA, 15.1.1979 gününde oybirliğiyle karar verildi.