 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1978/1349
K: 1978/1629
T: 02.03.1978
DAVA : (N.A.) ile Aydın Valiliği, Aydın Çocuk Esirgeme Kurumu, (H.K.) ve arkadaşları arasındaki vasiyetin tenkisi davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu, (H.K.) ve arkadaşları tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1 - ..............
2 - MK.nun 506. maddesi saklı paya tecavüz teşkil eden her türlü tasarrufu kapsamına alır. Çünkü: Bir kimsenin belli bir malını vasiyet etmesi ile, terekesinin belli orandaki bir kısmını vasiyet etmesi arasında, saklı payı giderme amacı yönünden hukuki nitelik farkı yoktur. Onun için saklı pay, mirasçı nasbı yolu ile de zedelenebilir. Öyle ise mirasçı nasbında da MK.nun 506. maddesinin uygulanması gerekir. Aksine düşüncelerle karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
3 - Çocuk Esirgeme Kurumu hakkında 903 sayılı Kanunun öngördüğü azaltılmış saklı pay kuralının uygulanmamış olması bozmayı gerektirir.
4 - 1268 sayılı Kanuna göre Çocuk Esirgeme Kurumu harçtan muaf (bağışık) tutulmuştur. Bu yönün gözetilmemiş olması bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle BOZULMASINA 2.3.1978 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.