 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1978/1093
K: 1978/1507
T: 02.05.1978
DAVA : Teşekkül halinde yurt dışına uyuşturucu maddelerden esrar ihraç etmeye kalkışmaktan sanık Mehmet Sait'in yapılan yargılaması sonunda, eylemine uyan TCK.nun 403/2, 5, 7; 404/son ve 59. maddeleri gereğince neticeden 12 sene 6 ay ağır hapis; 146.066 lira 60 kuruş ağır para cezalariyle mahkumiyetine ve hakkında 31, 33. maddelerin uygulanmasına, esrarın ve tüm taşınır taşınmaz mallarının zoralımına dair Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 1.2.1978 1.2.1978 gün ve 977/187 esas, 978/21 karar sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şartı yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye gönderilmekle dava evrakı incelenerek aşağıda yazılı karar ittihaz olundu:
KARAR : 1 - Yasak olan uyuşturucu maddelerin ihracına ait suçlar, sınırlardan yurt dışına çıkarmaya yönelik icrai hareketlerin başlaması ve gümrük kapılarında keyfiyetin yetkili memura aksinin beyan edilmesi veya saklanması suretiyle meydana gelir.
Dava konusu olayda ise sanık Mehmet Sait'in Almanya'ya götürülmek amacı ile HB. C-7148 plakalı Ford Taunus marka arabasının gizli yerlerine esrar maddesini yerleştirdiği ve gıyabi tutuklu Hasan adındaki arkadaşının idaresindeki bu araba İstanbul-Ankara yolunda bir trafik kazası yapması sonucu bilahare alınmak üzere Ankara Gümrüğü'ne bırakıldığı, sanık Mehmet Sait ve arkadaşlarının Türkiye'den Almanya'ya esrar çıkarmakta oldukları yolunda vaki yazılı ihbar üzerine, zabıtaca arabaya sözü geçen gümrükte el konulup yapılan aramada esrarın meydana çıkarıldığı ve sanık Mehmet Sait'in bu işte suç ortağı olan şahısların kim olduğunu açıkladığı anlaşılmıştır. Elde edilen bu esrarın Ankara'dan sınıra götürülürken geçecek süre içinde sanık veya arkadaşları tarafından imha edilmek suretiyle ihraca teşebbüs suçundan rücu olanağı bulunmasına ve ihraca teşebbüse ait icrai hareketlerin başlama safhası da henüz belirmemiş olmasına göre, Yurt içinde esrar nakletmekten ceza tayini gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,
2 - TCK.nun 403. maddesinin 2 ve 5 numaralı bendleri uygulanmak suretiyle sanığa idam cezası verilip 404/son fıkrası gereğince bu ceza 15 sene ağır hapse çevrildiği halde, ayrıca ağır para cezası tayini;
SONUÇ : Yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan hükmün tebliğname gibi CMUK.nun 321. maddesi gereğince bu nedenlerle BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine, 2.5.1978 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.