 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1978/2232
K: 1978/2228
T: 23.11.1978
- KAMU ALACAĞININ ZORLA ÖDETİMİ
- BORÇLU ELİNDEKİ MALLAR İSTİHKAK İDDİASI
ÖZET: 6183 sayılı Yasa uyarınca borçlu veya yasal mirasçıları, elinde bulunan bir mal üçüncü kişinin mülkü olarak gösterir ya da üçüncü bir kişi mal üzerinde mülkiyet ileri sürerse haczi yapan memur bunu haciz tutanağına geçirir. İddia, borçlu veya yasal mirasçılar tarafından yapılmışsa, üçüncü kişiye bildirilir. 3. kişi bildirimden başlayarak yedi gün içinde karşı koymazsa istihkak iddiası dinlenmez. İstihkak iddiası tahsil dairesince kabul edilmezse üçüncü kişi yedi gün içinde, mahkemede istihkak davası açmalıdır yoksa iddiasından vazgeçmiş sayılır.
(6183 s. Amme Alacak. K m. 66)
Taraflar arasındaki davanın (İzmir 2. Sulh Hukuk Hakimliği)nce görülerek mahcuz üzerindeki haczin fekki ile davacıya iadesine dair verilen 9.6. 1978 tarih ve 1471-933 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı, hazine avukatı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü
Davacı Güven kayınbiraderi ölü Kadri'nin gayrimenkul gelir vergisi ve gecikme zammından hazineye olan borcu sebebiyle kendisine ait AEG marka buzdolabı haczedilmiş isede gerçekte borçluya ait olmadığından hazinenin muarazasının men'ine ve istihkak iddiasının kabulünü istemiş, dava konusu buzdolabının mülkiyetinin davacıya aidiyetine, haczin kaldırılmasına dair yerel mahkeme kararı davalı tarafından temyiz olunmuştur.
Maliye Bakanlığı İzmir Defterdarlığı Kordon Vergi Dairesi'ne ölü Kadri'in 1963, 1968 yılları gayrimenkul gelir vergisi ve gecikme zammından 2025 lira borcu bulunduğu, haciz sırasında dava konusu AEG marka buzdolabının Güvene aidiyetini borçlu ölü Kadri'nin annesi Huriye tarafından iddia edildiğinde uyuşmazlık yoktur.
6183 sayılı Kanunun 66. maddesince borçlu veya kanuni mirasçıları, elinde bulunan bir malı üçüncü şahsın mülkü olarak gösterdiği yahut üçüncü bir şahıs tarafından o mal üzerinde mülkiyet iddia edildiği takdirde, haczi yapan memur bunu haciz zaptına geçirir. İddia borçlu veya kanuni mirascıları tarafından yapılmışsa durum üçüncü şahsa bildirilir. 3. şahıs, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde itiraz etmediği takdirde istihkak iddiası dinlenemez. İstihkak iddiası tahsil dairesince kabul edilmezse üçüncü şahsın 7 gün içinde mahkemeye müracaatla istihkak davasını açması gerekir. Süresinde açılmadığı takdirde istihkak iddiasından vazgeçmiş sayılır.
1.6.1976 tarihinde yapılan hacizde davacı Güven'in hazır bulunup bulunmadığı, hazır bulunmuş ise AEG marka buz dolabı üzerinde bir mülkiyet iddia edip etmediği, tahsil dairesince üçüncü şahıs davacı Güvene bir tebliğat yapılıp yapılmadığı, davanın süresinde açılıp açılmadığı konuları üzerinde mahkemece gereği gibi durulmadan davacının ibraz ettiği 28.5. 1976 günlü ödeme emri ile Huriye'ye gönderilen 2.6. 1976 günlü vergi dairesi yazıları fotokopileri ve tanık sözlerine dayanılarak verilen karar eksik inceleme nedeniyle usul ve kanuna aykırıdır.
Kaldı ki, Huriye'ye gönderilen 2.6. 1976 günlü yazıdan ". . .Adı geçen buzdolabı Güvene ait ise iş bu yazımızın alındığı tarihten itibaren 7 gün içinde fatura ve vesaiklerinin dairemize ibraz etmesi. . ." denilmek suretiyle davacı Güvene bir tebliğat yapılmadığı, Güvene ait fatura ve vesaiklerinin ibrazı gereğinin duyurulması görevinin Huriye'ye yükletildiği anlaşılmaktadır. Bu biçimdeki uygulama doğru değildir.
Borçlu ölü Kadri'nin gayrimenkul gelir vergisi borcuna ait dosya vergi dairesi müdürlüğünden celbedilerek 6183 sayılı Kanunun 66. maddesi ve ardından gelen ilgili hükümlere göre gerekli soruşturma yapılmadan eksik incelemeye davalı yerel mahkeme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle yerel mahkeme kararının davalı yararına (BOZULMASINA), istek olursa, temyiz peşin harcının iadesine, 23.11.1978 gününde oybirliğiyle karar verildi.