 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1978/1749
K: 1978/1730
T: 25.09.1978
DAVA : Taraflar arasındaki davanın (Samsun 1. Asliye Hukuk Hakimliği)nce görülerek davanın reddine dair verilen 3.11.1977 tarih ve 252-892 sayılı hükmün temyizen tetkiki davacı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Biten işte davalıya ait evin iç ve dış sıvalarını yapmak ve tütün işlerinde çalışmak hususunda 20.000 liraya sözlü mutabakata vardıkları halde ancak 10.000 lirası ödendiğinden bakiye alacak 10.000 liranın ödetilmesi istemine ilişkin dava, uyuşmazlığın senet ile ispatı gerektiğinden red edilmiştir.
Gerçekten 500 liradan yukarı hukuki muamelelerin senetle ispatı zorunluğu Usulün 288. maddesi gereğidir.
Yalnız köylerde yazılı akdin istisna teşkil edip sözlü yapılmasının mutad olduğu ve istisna akdine dayanan davada tanıklarının dinlenmesi bildirildiğinden, bu iddianın Usulün (m. 293/4) deki hal icabına ve iki tarafın durumlarına nazaran senede bağlanması müteamil (yaygın) olmayan hukuki muameleler (miktar veya değerine bakılmaksızın şahit ile ispat edilebilir. Yasa buyruğu uyarınca, bu iddianın soruşturulup incelenmesi gerektir.
Öyle ise :
Dava konusu hukuki muamelelerin devamlı surette senede bağlanması hakkında istikrarlı ve toplumca inanılmış bir adet olup olmadığı bilirkişi aracılığı ile saptanarak bilirkişi raporu içerikliğine göre şahit ile ispat edilip edilemiyeceği takdir edilerek ve şahitle ispat edilebileceği anlaşıldığında :
Yasada, ilke olarak sözlü, yazılı hatta zımni bir anlaşmanın ürünü olabileceği benimsenen eser sözleşmesinde maddi vakıa olarak işin mahiyeti şartları ve hükümleri hususunda iddia şahitleri dinlenip savunma kanıtları da toplandıktan ve değerlendirmeye göre tarafa yemin hakkı da hatırlatılmak suretile icabında bilirkişiden rapor da alınmak suretile kanıtların sonucu çevresinde gerekli karar tesis olunmalıdır.
Bu durumda eksik inceleme ile verilen mahkeme kararı bozulmalıdır .
SONUÇ : Yukarıda gösterilen nedenlerle temyiz olunan mahkeme kararının davacı yararına (BOZULMASINA), peşin harcının istek halinde iadesine 25.9.1978 gününde oybirliğiyle karar verildi.