 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1978/1749
K: 1978/1911
T: 24.04.1978
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı 9000 liranın faiziyle birlikte Ahmet, Ayşula ve Günşula'dan müteselsilen alınarak davacıya verilmesine ve fazla istekle Mehmet'e yönelen davanın reddine ilişkin olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : Davacı Hayri kızı Muazzez ile onun annesi Ferdaniye'den 9000 lira vererek 154 pafta 757 ada ve 14 parselde kayıtlı taşınmazdaki paylarını noterlikçe düzenlenen satış vadi senedi ile satın aldığını, sonradan Ferdaniye'nin öldüğünü, bu kez yeniden düzenlenen senetle, Muazzezin Ferdaniye'nin yükümlülüğünü de onun tek mirasçısı sıfatı ile üzerine aldığını, Muazzez'in daha sonra öldüğünü ve mirasçı olarak kardeşi Tarık ile kendinden önce ölen diğer kardeşinin çocukları Ayşula ve Günşula ile eşi Memiş'in bıraktığını, Memiş'inde daha sonra ölümü ile mirasının kardeşi Ramazana geçtiğini, bu mirasçıların tapu satışı yapmadıklarını bildirerek 900 lira verilen para, bu paranın işlemiş faizi 8475 lira ki toplam 17.475 liranın faizi ile adı geçen mirasçılardan alınmasını istemiştir.
Davalılardan Ramazan, borcu kabul etmediğini savunmuş, diğer davalılar davaya cevap vermemişler ve dava gıyaplarında yürütülmüştür.
Mahkemece, davalılardan Ramazan'ın mirasçı olduğu ispatlanamadığından bu davalı hakkındaki davanın reddine; 9000 liranın dava gününden başlayacak faizi ile diğer davalılardan alınmasına ve bu davalıların davadan önce temerrüde düşürülmemiş bulunmaları nedeni ile davadan önceye ilişkin faiz isteğinin reddine karar verilmiştir.
19.6.1957 ve 28.8.1970 günlü noter senetlerine göre, Hayri Kızı Muazzez ile onun annesi Ferdaniye satış bedeli olarak davacıdan 9000 lira almışlar ve Ferdaniye'nin ölümü üzerine, onun yükümlülüğünü Muazzez üzerine almıştır. 23.3.1973 günlü veraset belgesinde, Muazzez'in ölümünden sonra geriye mirasçı olarak kardeşi Tarık, diğer kardeşinin çocukları ayşula ve Günşula ile eşi Memiş'in kaldığı yazılıdır. 23.12.1977 günlü Tapu Sicil Muhafızlığının yazısına göre de, dava konusu parselin 1/2 payı, Muazzez'in babası Hayri, diğer yarı payı da Binnaz adlarına kayıtlı iken ölümleri ile 21.6.1977 de mirasçıları (davalılar) adlarına kayıtları düşürülmüş ve davalılar aynı günde paylarını üçüncü şahıslara satmışlardır.
Bu durumda, tüm davalıların, satış parası 9000 lirayı davacıya geri vermeleri gerekir.
Faiz isteğine gelince, davacı ancak, BK.nun 101/1. maddesi hükmü uyarınca, davalıları temerrüde düşürmüş olmakla bu hakkı kazanmış olur. Davacı, davadan önce, Ramazan'ın dışındaki davalıları temerrüde düşürmüş değildir. O halde, mahkemenin bu davalılar yönünden faiz başlangıcını dava günü olarak kabul etmesinde bir usulsüzlük yoktur. Ancak, mirasçılığı tapu kaydı ile belirgin olan davalı Ramazan'a davacı, 15 gün içinde paranın ödenmesi için ihtarname göndermiş ve bu ihtarname 13.2.1976 da tebliğ edilmiştir. Verilen süreye göre, bu davalı, 28.3.1976' da temerrüde düşmüştür. O halde, kendisi için faiz başlangıcı 28.2.1976 günüdür.
Mahkemece, açıklanan yön gözetilmeksizin, davalılardan M. Ramazan hakkındaki davanın reddi bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve peşin harcın istek halinde iadesine 24.4.1978 gününde oybirliğiyle karar verildi.