 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1978/5577
K: 1978/5443
T: 07.12.1978
DAVA : Taraflar arasındaki davadan dolayı (Bismil Asliye Hukuk Hakimliği)nce verilen 24.10.1978 tarih ve 330/207 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Davacılar, kooperatif yönetim kuruluna tebliğ edilen dilekçeleri ile, ana sözleşmenin 22 ve Kooperatifler Yasası hükümleri uyarınca 1/10 sayıda ortak olarak kooperatif genel kurulunun olağanüstü toplantıya çağırılmasını istedikleri halde istemlerinin yerine getirilmediğini, bu nedenle genel kurulu toplantıya çağırma izninin kendilerine verilmesini talep ve dava etmişlerdir.
Evrak üzerinde karar verildiğinden davalı savunması alınmamıştır.
Mahkemece, başvurunun kayıtlı ortakların 1/10 nu teşkil eden ortaklarca yapıldığının anlaşıldığı, tebliğden yasal 10 gün içinde yönetim kurulunca genel kurulun toplantıya çağrılmadığının başvuru örneği ve tebliğ kartı ile anlaşıldığı gerekçesile, evrak üzerinde davacı kooperatif üyelerine genel kurulu bizzat toplantıya çağırma izni verilmesine karar verilmiştir.
Hüküm, davalı yönetim kurulu başkan ve üyelerince temyiz edilmiştir.
1163 sayılı Kanunun 44. maddesinin izinden bahsetmiş olmasına ve işinde müstaceliyetine mebni kararın evrak üzerinde varılmış olmasında bir usulsüzlük yoksada ortak sayısı saptanmadan ve gerekli nisabın bulunup bulunmadığı araştırılmadan iddianın kabulü cihetine gidilmesi isabetsiz ve davalının temyiz itirazı yerindedir.
SONUÇ : Yukarıda yazılı nedenlerle hükmün BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının isteği halinde temyiz edene iadesine 7.12.1978 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.