 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E:1978/5242
K:1979/1653
T:26.02.1979
- ÖLÜM SİGORTASI- HAK SAHİPLERİNE AYLIK BAĞLANMASI
- ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN SORUMLULUĞU
ÖZET : Bağ-Kur, trafik kazasında ölen sigortalının yaşlarına bakılmaksızın geçimini sağlayacak başka geliri olmayan evlenmemiş kız çocuklarına yaptığı Yardımı zarara neden olan üçüncü kişiye rücu edebilir. Bağ-Kur Yasasının getirdiği sorumluluk ve ödenceye ilişkin özel hükümleri diğer yasalardaki hükümler karşısında öncelikle uygulanır.
(1479 s. Bağ-Kur K m. 45, 63)
Davacı, trafik kazasında ölen sigortalı işçinin hak sahiplerine yapılan harcamalar üzerine uğranılan Kurum zararının rücuan ödetilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hükmün davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hakimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi
Bu davanın yasal dayanağı 1479 sayılı Bağ-Kur Yasasının 63. maddesidir. Anılan madde, bir yandan üçüncü kişinin sorumluluğuna dair esaslar getirirken öbür yandan da bu sorumluluğu kaynaklandığı Kuruma ait yönden yükümünü de belirlemektedir. Gerçekten; Kurum sözü edilen madde çevresinde, anılan sigorta olayının meydana gelmesi durumunda gerekli bütün yardımları yapmakla yükümlüdür. Buradaki (gerekli bütün yardımlar) sözcükleri, ayni Kanunun 45. maddesinin 2. fıkrasının (C) bendindeki yardımları da kapsar. Bu bent hükmünde ise, gayet belirgin bir biçimde, geçimini sağlıyacak başka bir geliri olmamak kaydiyle yaşları ne olursa olsun evlenmemiş kız çocuklarının her birine yardım yapılacağı öngörülmüştür. Kurum, 63. maddenin son cümlesi gereğince yapmış olduğu yardımları üçüncü kişilerden rücuan isteyebileceğine ve 45. maddenin (C) bendinde de, geçimini sağlayacak başka geliri olmamak kaydıyla yaşları ne olursa olsun evlenmemiş kız çocuklara yardım yapılacağı belirtildiğine göre; mahkemece, rücu alacağının belirlenmesinde kız çocukları için 25 yaşın esas alınması isabetli sayılamaz. Bu konuda özellikle anımsanması gereken yöne, 1479 sayılı BağKur Yasasının sorumluluk ve tazminat hususunda özel hükümler getirmiş bulunduğu ve bu özel hükümlerin diğer yasalardaki hükümler karşısında bir uygulama önceliğine haiz olduğu noktasıdır. Daha açık anlatımla; Bağ-Kur Yasasının 63. maddesine dayanan davalarda, rücu alacağının belirlenmesi için genel hukuka ait davalara ilişkin ilke ve kurallar talimatına uygulanmaz. Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın ve 45. maddeye göre gerekli araştırma yapılmaksızın eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usule ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
Sonuç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenle (BOZUL MASINA), 26.2.1979 gününde oybirliğiyle karar verildi.