 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1977/230
K: 1979/17
T: 17.01.1979
DAVA : Taraflar arasındaki nişan bozulmasından tazminat davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; (Salihli Asliye Hukuk Mahkemesi)nce davanın kabulüne dair verilen 16.4.1976 gün ve 622-200 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin 14.10.1976 gün ve 5204/6331 sayılı ilamıyle, (... 1/23 kalemden ibaret olan eşya ve masrafın nelerden ibaret olduğunun karar yerinde gösterilmemesi,
I - MK.nun 85. maddesine göre manevi tazminata hükmolunabilmesi için nişanın bozulması sebebiyle kusursuz tarafın şahsen ağır bir surette mutazarrır olması yani şahsiyet haklarının fahiş surette haleldar edilmiş olmasına bağlıdır. Sadece üzüntü duyulması manevi tazminatı gerektiren sebeplerden değildir. Mahkemece bundan zuhul ile yazılı şekilde manevi tazminata hükmedilmiş olması usul ve kanuna aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davalı vekili.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : I - Hüküm kısmında, bozma kararında belirtildiği üzere 23 kalemden ibaret olan eşya ve masrafların nelerden ibaret olduğu gösterilmek suretiyle bozma kararının eşyalara ait kısmına eylemli olarak uyulmuş bulunmaktadır. O halde bu kısma ilişkin temyiz incelemesi için dosya özel daireye gönderilmelidir.
2 - MK.nun 85/1. maddesi hükmünce; "bir taraf kendi kusuru olmaksızın nişanın bozulmasından şahsen fahiş bir surette mutazarrır olmuş ise, hakim onun zararı manevisinin telafı için münasip bir tazminat hükmedebilir."
Haklı bir neden olmaksızın nişanı bozan taraf tazminatı gerektirecek nitelikte kusurlu sayılır; diğer taraftan 250 nüfuslu bir köyde yaşayan kızın haklı neden olmadan nişanın bozulmasıyle şahsen fahiş surette zarara uğramış olduğundan kabulü gerekir. O halde mahkemece manevi tazminata hükmedilmiş olması usul ve yasaya uygun olduğundan kararın manevi tazminata ilişkin kısmı onanmalıdır.
SONUÇ : I - Maddi tazminat yönünden temyiz incelemesi yapılmak üzere dosyanın 6. Hukuk Dairesi'ne gönderilmesine,
2 - Manevi tazminata yöneltilen temyiz itirazlarının reddiyle bu kısma ilişkin direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle ONANMASINA birinci görüşmede yeterli çoğunluk sağlanamadığından 17.1.1979 gününde ikinci görüşmede salt çoğunlukla karar verildi.