 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1977/1-633
K: 1978/315
T: 12.04.1978
- İDARE KARARI (GERİ ALINMASI YÖNTEMİ-GECEKONDU YASASI- TAŞINMAZ TESCİLİ)
ÖZET: Tescile dayanak olan Belediye Encümen kararı aynı yöntemle geri alınmadıkça, Belediye Başkanının yazısı ile tescil ortadan kaldırılamaz.
(775 s. Gecekondu K m. 27)
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; (Trabzon 2. Asliye Hukuk Mahkemesi)nce davanın reddine dair verilen 21/6/1976 gün ve 976/285 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 30/11/1976 gün ve 976/10677-11827 sayılı ilamiyle, (Dava konusu taşınmazlar Belediye Meclisi kararı ile davalılar adına tescil olunmuştur. Hiçbir karara dayanmayan belediye başkanlığının müzekkeresi ile tekrar belediyeye intikal ettirilmiştir. Böyle bir müzekkere ile mülkiyet dönüştürülemez. Geri almanın dahi aynı usulle yapılması gerekir...) gerekçesiyle bozularak yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece, önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden Davacı vekili.
Hukuk Genel Kurulu'nca dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü
Dava konusu taşınmazların davacı adına tesciline dayanak olan belediye encümeni kararı aynı organ tarafından usulüne uygun olarak geri alınmadıkça Belediye Başkanının yazısı ile davacı adına yapılan tescil ortadan kaldırılamaz. 775 sayılı Yasanın 27/3. maddesinin "Bu şartlara uymayanlardan, bu kanuna göre tahsis edilmiş veya edilecek taşınmaz mallar hiçbir hüküm alınmasına lüzum kalmaksızın geri alınır" şeklindeki hükmü az önce açıklanan hukuki esasları değiştirir nitelikte olmayıp mahkeme hükmüne gerek bulunmadığını belirtirilir düzenlemedir. Bu nedenlerle Hukuk Genel Kurulu'ncada benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince (BOZULMASINA), davacı yararına takdir olunan 1400 lira avukatlık parasının davalıdan alınıp davacıya verilmesine, 12/4/1978 gününde üçte ikiyi geçen çoğunlukla karar verildi.