 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1977/1118
K: 1979/1350
T: 09.11.1979
DAVA : Taraflar arasındaki ortak yere elatmanın önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İstanbul 14. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 8.2.1977 gün ve 1061-126 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay 5. hukuk dairesinin 18.4.1977 gün ve 2102-2772 sayılı ilamı ile "... 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesinin ikinci fıkrası hükmüne göre kat malikleri ana gayrimenkulün mimari durumunu titizlikle korumaya mecburdur. Bu nedenle kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde veya anagayrimenkulün ortak yerlerinde usulü dairesinde tadil edilmedikçe tastikli plan ve projeye aykırı bir değişiklik yapamazlar. Davalının gerek ortak yerlerde ve gerek kendi bağımsız bölümünde plan ve projeye aykırı olarak yaptırmış olduğu ilave inşaatın eski hale getirilmesine karar verilmek gerekir.." gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden : Davacı vekili
Hukuk Genel Kurulu kararı :
634 sayılı Kat mülkiyeti Kanunun 19. maddesinin ve 2. fıkralarının birlikte değerlendirilmesi gerekir. Kat Mülkiyeti kanunun amacı bağımsız bölüm ve ortak kısmında kat maliklerinin hak ve borçlarını bağdaştırmaktır.
Olayda uyuşmazlığa yol açan değişiklikler iki hususa taaluk etmektedir. Bunlardan bir kısmı bağımsız bölümde diğeri ise ortak yerlerde gerçekleştirilmiştir.
1 - 634 sayılı Yasanın 19. maddesinin 2. bendi hükmünde kat maliklerinden biri kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım ve tesis yapamaz. O halde öncelikle bağımsız bölümde yapılan değişikliklerin geçerlik kazanabilmesi için ana yapıya zarar vermiyecek nitelikte olduklarının usulünce yetkili bilirkişiler marifetiyle tesbiti gerektiği gibi ayrıca imar mevzuatına aykırı düşmediklerinin de keza usulünce belirlenmesi zorunludur. O halde bağımsız bölüme taalluk eden değişiklikler konusunda az önce açıklanan esaslar uyarınca araştırma ve inceleme yapılarak sonucuna göre karar vermek gerekir.
2 - Ortak yerlere gelince 634 sayılı yasanın 19/2. maddesi uyarınca "kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin rızasını almadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler dış badana ve boya yaptıramaz." Yasa koyucu binanın ortak yerlere taalük eden kısımları üzerindeki bütün kat maliklerinin yasal haklarını dikkate alarak bu yerlerdeki değişikliklerde bağımsız bölümlerden farklı olarak bütün kat maliklerinin muvafakatlarının gerçekleşmesini de öngörmüştür. Ancak bu muvafakatlarının gerçekleşmesinin de öngörmüştür. Ancak bu muvafakatın verilmemesinin hakkın kötüye kullanılması durumunu oluşturduğu hallerde bu hususun takdirinin hakime ait olduğunun kabulü gerekir. O halde olayda ortak yerler bakımından yukarıda (1) sayılı bend ile az önce açıklanan ilkeler dikkate alınmalıdır. Ayrıca yapılan değişikliklerin 6785 sayılı İmar Kanununun 3. maddesinde sayılan işlerden olup olmadığının eğer bu işlerden değil ise yapıda ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan tadilatın imar ve istikamet planlarına kanun ve talimatnamelere uygun olup olmadığının ve sözü edilen kanunun 7. maddesinin A bendine göre işlem yapılarak işlemin geçerlilik kazanıp kazanamıyacağının saptanması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yetinilmesi isabetsizdir. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı BOZULMASINA 9.11.1979 gününde ve ikinci müzakerede oyçokluğu ile karar verildi.