 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1977/407
K: 1977/447
T: 19.12.1977
DAVA : Geceleyin (M)nin evinde hırsızlık yapmaktan ve adı geçenin efradı ailesini ölümle tehdit etmekten sanık (C)nin yapılan yargılaması sonunda; TCK.nun 492/1, 522, 525, 191/2. maddeleri uyarınca içtimaen 1 sene 6 ay hapsine ve 1 sene genel güvenlik gözetimi altında bulundurulmasna dair (Çanakkale Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 21/4/1977 gün ve 19/32 sayılı hüküm sanık vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 6. Ceza Dairesi'nce incelenerek 25/5/1977 gün ve 3725/3790 sayılı ilamıyla bozulup yerine geri çevrilmiştir.
İlk hükümde direnmeyi kapsayan 13/9/1977 gün ve 74/80 sayılı son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından süresinde istenilmiş ve koşulu da yerine getirilmiş olduğundan dosya C. Başsavcılığı'nın; hükmün bozulması istemini bildiren 26/10/1977 gün ve 6/6323 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa ginderilmekle Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Geceleyin (M)nin evinden hırsızlık yapmaktan ve adı geçenin efradı ailesini ölümle tehdit etmekten sanık (C)nin TCK.nun 492/1, 522, 525, 191/2. maddeleri uyarınca mahkumiyetine ilişkin hükmü özel daire; (sanığın, hırsızlık fiilini icra ettiği sırada üzerine gelen ev sahibesi (Z) ve çocuklarına "ben polisten kaçtım beni ele verirseniz sizi öldürürüm" dediği mahkemece kabul edilmiş bulunmasına göre eyleminin gaspa dönüşüp dönüşmediğinin takdiri üst dereceli mahkemeye ait olduğu gözetilmeyerek duruşmaya devamla yazılı olduğu biçimde hüküm kurulması...) isabetsizliği nedeniyle bozmuş, mahkeme ise; bazı gerekçelerle evvelki kararında direnmiştir.
CMUK.nun 323. maddesi mucibince göreve ilişkin bozma kararlarına karşı mahkemelerce direnilmesi mümkün bulunmamasına göre, sanık vekilinin itirazının bu itibarla kabulüyle usule ve yasaya uygun olmayan direnme hükmünün bu yönden bozulmasına karar verilmesi gerekir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenle tebliğnamedeki istek gibi direnme hükmünün kazanılmış hak saklı kalmak üzere BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 19.12.1977 gününde oybirliğiyle karar verildi.