 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1977/289
K: 1977/314
T: 04.07.1977
DAVA : Zina yapmaktan sanık (Ş) ve (H) nin yapılan yargılamaları sonunda:Şikayet süresi geçirildiğinden CMUK.nun 253/5. maddesi gereğince davanın düşürülmesine ilişkin (İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi)nden verilen 16/3/1977 gün ve 4/204 sayılı, hüküm müdahilin temyizi üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nce incelenerek 18/5/1977 gün ve 1675/1700 sayılı onama ilamına karşı C. Başsavcılığı'na 5. Ceza Dairesi'nin affın teselsül eden suçları bizatihi hukuki inkita yaratmayacağına ilişkin onama ilamının bozulması istemini bildiren 24/6/1977 gün ve 55 sayılı itiraz yazısı ile dosya 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Zina yapmaktan sanıklar (Ş), (H) nin yargılamaları sonunda; müdahil davacı (N) nin sanıkların zinasına 5/12/1973 tarihinde ittila ettiği, şikayetini ise 10.7.1974 tarihinde yapmış olduğu ve buna göre de TCK.nun 108. maddesinde yazılı altı aylık hak düşümü süresinin geçmiş olduğu gerekçesiyle ve CMUK.nun 253/5. maddesi uyarınca düşürülmesine ilişkin mahkeme hükmü, müdahilin temyizi üzerine 5. Ceza Dairesi'nce incelenerek; müştekinin sanıkların zina ettiklerine 5/12/1973 tarihinde haberdar olduğuna, aynı günlü boşanma davası dilekçesinde dayanılarak mahkemece kabul edildiğine ve bu tarihten sonra zina şikayetinin yapıldığı 10.7.1974 gününe kadar altı aylık kanuni süre geçmiş olması sebebiyle kamu davasının düşürülmesine karar verildiğine ve Af Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra bu kanunu uygulayan bir kararın da tesis edilmediğine göre, hukuki bir inkitanın vuku bulduğundan söz edilemeyeceği ; gerekçesiyle onanmıştır.
Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz yazısında özetle : Müteselsil bir suç olan zinada af yasası hukuki intika husule getirdiği ileri sürülerek, özel dairenin affın müteselsil suçlarda bizatihi hukuki inkita yaratamayacağına ilişkin onama ilamının kaldırılmasına ve mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmesi istenmiştir.
Müdahil (N) nin sanıkların zinası 5/12/1973 gününde ıttıla ettiği mahkemece kabul edilmiştir. Herne kadar ıttıla tarihinden şikayetin yapıldığı 10.7.1974 gününe kadar 6 aylık kanuni süre geçmiş ise de bu arada yürürlüğe giren 1803 sayılı Af yasasının 7.2.1974 tarihine kadar işlenen zina suçlarını affetmiş ve bu itibarla sanıklar hakkında takibat yapmak imkanını ortadan kaldırmış bulunmasına göre af yasasını, uygulayan bir karar mevcut olmasa bile, doktrine ve uygulamalara nazaran, bizatihi bu af yasası ile 7/12/1974 gününde hukuki inkita meydana geldiğinin kabulü gerekir.
İlk zina suçuna aralıksız devam eden sanıklar hakkındaki müştekinin 10.7.1974 günlü şikayeti 7.2.1974 günündeki Af Kanunundan doğan bu hukuki intikadan itibaren TCK.nun 108. maddesinde yazılı süre içinde yapılmış olduğundan itirazın kabulü ile özel daire onama kararının kaldırılmasına görüşüne karşı olan üyeler : Özel daire onama ilamında yer alan görüşe katılarak itirazın reddine karar verilmesini istemişlerdir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle C. Başsavcılığı'nın 24.6.1977 gün ve 55 sayılı itirazının kabulü ile 5. Ceza Dairesi'nin 18.5.1977 gün ve 1675/1700 sayılı onama ilamının kaldırılmasına ve İstanbul 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nden verilen 16.3.1977 gün ve E. 1976/54. karar 1977/204 sayılı hükmün BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 4.7.1977 gününde üçte ikiyi geçen çoğunlukla karar verildi.