 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1977/172
K: 1977/198
T: 09.05.1977
DAVA : Hükümetin manevi şahsiyetini tahkirden sanık Ahmet Gürpınar, Şükrü Sertap'ın beraetlerine ilişkin hükmü, özel dairece, (Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin tetkikat neticelerine uygun olarak tecelli eden kanaat ve takdirine, tetkik olunan dosya münderecatına göre C.Savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle) onanmasına karar verilmiştir.
C.Başsavcılığı itiraz yazısında: (Halli gereken husus katil iktidar sözünün TCK.'nun 159/1. maddesi şümulüne giren hükümetin şahsiyetini tahkir suçunu teşkil edip etmeyeceğini tayin ve tesbitten ibarettir.
Her ne kadar iktidar nazariyatta, hükümetten farklı ve hükümeti de içerisine alan geniş kapsamlı bir kavram ise de, hükümet, iktidarın icraat yönünden temsilcisi ve iktidarın etkin bir organıdır.
Bu sebepten dolayı hükümeti iktidardan, iktidarı da hükümetten tecrit ve tefrik mümkün görülmemektedir.
Olay çıkaranların hedefi, statik bir anlam taşılan iktidar, kavramı olmayıp doğumu iktidarın varlığına bağlı ve onunla mezcedilmiş bulunan icra organı durumundaki hükümettir.
Şu hale göre, katil iktidar sözünün sanıkların asıl maksat ve hedeflerle birlikte mütalaa edilmesi gerekmektedir.
Hadisede, sanıklarla ilgili maksat ve hedefin doktrine tevcih ve tefrik edilmiş bir yönü mevcut değildir.
9. Ceza Dairesinin 4.2.1976 tarih ve 976/2-4 sayılı ilamlarında da açıklandığı üzere, iktidar sözü ile hükümeti oluşturan partilerin veya diğer organların kast edildiği başka söz veya hareketler anlaşılamıyorsa hükümetin hedef alındığının kabulü gerekir) gerekçesiyle onama kararının kaldırılması yerel mahkeme hükmünün tebliğname uyarınca bozulmasına karar verilmesi istenmiştir.
Dosya ve ikrara göre sanıklar duvarlara ve ağaçlara (Katil iktidar) sözlerini yazdıkları sırada yakalanmışlardır. Yazdıkları Katil iktidar sözleri ile hükümetin manevni şahsiyetini tahkir edip etmediklerinin çözümlenmesi için sanıkların bu kasıtla hareket edip etmediklerinin araştırılması ve iktidar sözcüğünün anlamının açıklanması gerekir.
İktidar sözcüğünün (Kudret, erk, güç) anlamına geldiği Türk Dil Kurumu yıyınlarından Türkçe sözlükte bildirilmektedir. Doktrinde ise iktidarın hükümetten daha geniş bir anlam taşıdığı kabul edilir. Bir devlette iktidar deyince bu devlete iktidarı elinde bulunduran kurumlar veya kuruluşlar akla gelir.
Bunlar, yasama, yürütme, hatta yargılama kuvvetleri, partiler gibi kuvvet kaynaklarıdır.
Ceza Kanunu bunlardan hangilerinin korunduğunu açık ve seçik biçimde getirdiği hükümlerle göstermektedir. İktidar kavramı hükümetle sınırlı olmayıp ondan daha geniştir. Kanun koyucu iktidarın korunmasını isteseydi ona ilişkin hüküm getirirdi. Kanun korunmasını istediği kurumları açık ve seçik biçimde göstermek yolunu üstün tutmuştur.
Bu itibarla beraete ilişkin mahkeme kararını onayan özel daire kararı yerinde bulunduğundan itirazın reddine karar verilmelidir.
Çoğunluk kararına katılmayan üyeler ise, hükümetin, iktidarın özü ve sembolü bulunduğunu, sanıkların duvara yazdıkları (Katil iktidar) sözlerinin iktidarı oluşturan kuruluşların hepsinden önce hükümete yöneltilmiş olduğunu belirterek itirazın kabulü yolunda oy kullanmışlardor.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle itirazın REDDİNE, üçte ikiyi geçen çoğunlukla 9.5.1977 tarihinde karar verildi.