 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1977/3745
K: 1977/5227
T: 07.04.1977
DAVA : Davacı, sendikal faaliyet nedeniyle haksız olarak işine son verildiğini iddia ederek sendikal tazminat ile birlikte ihbar ve takdiri tazminat ve iki günlük ücret alacağının ödetilmesini istemiştir.
Davalı şirket vekili ise, davacı ve arkadaşlarının gece postasında çalışırken toplu olarak eyleme geçmeleri üzerine çalışmaları için kendilerini ikaz eden işyeri bekçisini döverek oradan uzaklaştırdıklarından dolayı iş akdini haklı nedenlerle bozduğundan söz ederek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, dava reddedilmiştir.
KARAR : 1 - Yapılan soruşturmaya, toplanan delillere ve kararın dayandığı gerekçeye göre, aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
2 - Gerçekten, mahkemece hükme dayanak yapılan 13.2.1975 günlü iş müfettişi raporu ve ceza dosyası hükme yeterli nitelikte değildir. Zira, müfettiş raporunda belirtilen hususları kanıtlayacak herhangi bir delile dosyada rastlanamamıştır. Kaldı ki, olayın asıl nedeni; görevi gereği gece vardiyasında çekiçle bilyeleri kırmakta olan işçi Rahmi Toprak'ın önünden sıçrayan çekirdek parçasının bir rastlantı sonucu orada bulunan Bekçi Mevlüt Şair'in yüzüne isabet etmesi ve adı geçenin de sinirlenerek Rahmi'ye sövmesi ve tabancasını çereker ateş etmek istemesi, orada bulunan işçilerin tabancayı bekçinin elinden almaları yüzünden çıktığı, gerek bu dosyada ve gerekse ceza dosyasında dinlenen görgü tanıklarının açık ve zımni beyanlarından anlaşılmaktadır.
Nitekim, bekçi Mevlüt hakkında silah çekmek ve ruhsatsız tabanca taşımaktan Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesine açılan dava sabit görülerek adı geçenin mahkumiyetine karar verilmiş ve bu karar temyiz safhasında iken 1803 sayılı Af Yasası kapsamına girdiğinden kamu davasının ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir.
Şu duruma göre; iş akdinin bozulmasını gerektiren olay, tamamen bekçinin haksız ve kanunsuz eylemi sonucu meydana gelmiş olduğu ceza dosyası münderecatından ortaya çıkmaktadır. Bu olaydan önce davacı ve işten çıkarılan diğer işçilerin toplu olarak eyleme geçtikleri ve işi bıraktıkları hakkında dosyada herhangi bir delil yoktur.
O halde, davacının, iş akdi haksız ve bildirimsiz feshedildiği gözönüne alınmaksızın ihbar tazminatı ile davalının kabulü uyarınca 2 günlük ücret alacağı tutarına hükmetmesi gerekirken, yazılı düşüncelerle davanın tamanının reddedilmiş olması bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda 2. bentte gösterilen sebepten davacı yararına bozulmasına, temyiz peşin harcının istek halinde ilgilisine iadesine, 7.4.1977 gününde oybirliğiyle karar verildi.