 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1977/16546
K: 1977/18179
T: 30.12.1977
DAVA : Davacı, ihbar ve kıdem tazminatiyle fazla çalışma ve yıllık ücretli izin parasının, bayram, hafta ve genel tatil gündeliklerinin ve iş arama izni karşılığının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - ..........
2 - İş aktinin önellere riayet edilmeksizin haklı olmayan bir nedenle feshedilmesi sebebiyle ihbar tazminatı hükmedildiğine göre, ayrıca iş arama tazminatı adı altında bir tazminata hükmedilemez. Mahkemenin bu yönü gözetmeden iş arama tazminatına hükmedilemez. Mahkemenin bu yönü gözetmeden iş arama tazminatına hükmetmiş olması doğru değildir.
3 - Çalışma paralarının bordro ile ödenmiş olması halinde bordroda yazılı fazla mesai parasının itirazi kayıt dermeyan etmeden alınması halinde o aya ait fazla mesainin daha fazla olacağı iddia edilemez. Davacı Nisan 1974 ayına ait bordroda 8 gün çalışılmış ve bu günlere isabet eden fazla mesai parasının kaydı itirazi dermeyan etmeden alınmış olmasına göre anılan ay için davacının daha fazla mesai yapmadığının kabulü gerekirken mahkemenin bu yönü düşünmeden o aya ait daha fazla mesai parasına hükmetmiş olması uygulamalara aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerden davalı yararına ikinci sebepten oybirliği ile üçüncü sebepten oyçokluğu ile BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde ilgilisine iadesine 30.12.1977 gününde karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
İşveren, düzenlediği bordrolarda işçinin bütün haklarını imzası karşılığında ödediğini savunmuştur. Fazla mesai sütunun boş bırakılmış olması böyle bir mesai yapılmadığı manasını taşımaktadır. Bu bordroları görerek ve hiçbir itiraz ileri sürmeden imza eden işçinin aradan yıllar geçtikten sonra fazla mesai yaptığından bahisle böyle bir istekte bulunması artık dinlenmemelidir. Bu gibi anlaşmazlıklarda işverenin dayanağanının bu bordrolar olacağı ve bunları yazılı bir delil mahiyetinde kabulü zaruridir. Bu itibarla tanık sözlerine dayanılarak fazla mesainin varlığını kabul ve karşılığının ödenmesine karar verilmiş olması bozma sebebi sayılmalıdır.