 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1977/14819
K: 1977/10830
T: 05.12.1977
DAVA : Dava, işyerinde uygulanmakta olan grevin kanunsuz olduğunun tesbiti ve bu yoldaki sataşmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
Mahkeme, istek gibi hüküm vermiştir.
KARAR : Gerçekten, işyerinde grev oylaması yapılmış, grev oylamasına katılan (53) işçiden (26)'sı greve evet, (27)'si ise hayır anlamında oy kullanmışlardır. Mahkeme, grev oylamasında, oylamaya katılanların çoğunluğunun esas alınacağı gerekçesi ile, işçilerin salt çoğunluğunun esas alınacağı gerekçesi ile, işçilerin salt çoğunluğu greve hayır dediklerinden işyerinde uygulamakta olana grevin kanunsuz olduğunun tesbitine karar vermiştir. 275 sayılı Kanunun 22. maddesinin ikinci fıkrasında "grev oylamasında işçilerin salt çoğunluğu grevin uygulanmamasına karar verirse o işyerinde grev uygulanmaz" hükmü vardır. Madde hükmünün tatbikinde esas alınacak çoğunluk, grev oylamasına katılanların değil, işyerinde çalışan işçilerin salt çoğunluğudur.
İşyerinde (55) işçi çalışmaktadır. Bunların birisi 12 yaşında çocuktur. Bir işçi de izinli olduğu için grev oylamasına katılmamıştır. 12 yaşındaki işçinin yaşı sebebiyle oylamaya katılmaması ve nisabın nazara alınmaması doğrudur. Ancak bunun haricinde işyerinde çalışan (54) işçi vardır ve (27) işçi greve hayır demiştir 275 sayılı Kanunun 22. maddesinin 2. fıkrasında yazılı salt çoğunluk greve hayır demediğinden, grevin işçilerce istenmediği ve bu sebeble yasaya aykırı olduğu sonucuna varılması yanlıştır. Bu sebeple hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda açıklanan sebepten davalı sendika yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 5.12.1977 gününde oybirliğiyle karar verildi.