 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1977/10430
K: 1977/16989
T: 06.12.1977
DAVA : Taraflar arasındaki Eylül ayı ücreti ile ihbar ve kıdem tazminatının öretilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatlarınca istenilmesi üzerine dosya incelenip gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1 - .......
2 - Davalının, davacı işçiyi evvelce almakta olduğu aylık 2500 lira ücretten daha düşük bir ücretle çalıştırmak için sözleşme yapmağa zorlaması üzerine davacının bunu kabul etmeyerek işyerini terk ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda, iş aktinin davacı tarafından haklı nedenle bozulduğunun kabulü gerekir.
Haklı nedenle de olsa iş aktini bozan işçi ihbar tazminatına hak kazanamıyacağından, mahkemenin bu durumda olan davacı lehine ihbar tazminatına karar vermiş olması bozmayı gerektirmiştir.
3 - Davalının bilirkişi ve şahitler için yaptığı 350 lira masrafın ret ve kabul oranında taraflara tevzii icabederken bu hususta bir karar verilmemiş olması bozma sebebidir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın 2 ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerden davalı yararına BOZULMASINA, ve davalı yararına takdir edilen 1400 lira duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harçlarının istek halinde ilgililere iadesine 6.12.1977 gününde oybirliğiyle karar verildi.