 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1977/4375
K: 1978/454
T: 08.02.1978
DAVA : Memuriyet görevini ihmal, laikliğe aykırı hareket ve 671 sayılı Kanuna muhalefetten sanık (M)nin yapılan yargılaması sonunda; Hükümlülüğüne dair (Konya - Ereğlisi Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 13.10.1977 gün ve 976/6 esas, 1977/75 karar sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle duruşmalı olarak yapılan inceleme sonunda aşağıdaki karar tesbit olundu:
KARAR : Konya - Ereğlisi Ambar Köyü İlkokulu Öğrretmeni olan sanık (M), Konya Milli Eğitim Disiplin Kurulu Başkanlığına tevdi ettiği 15.5.1975 günlü savunmasına ait dilekçesine, arap harfleri ile cümle eklemek suretiyle Türk Harflerinin kabul ve tatbikine dair 1353 sayılı Yasaya aykırı harekette bulunduğu iddiasıyla hakkında Konya - Ereğlisi İlçe İdare Kurulunca lüzumu muhakeme kararı verildiği halde bu hususta olumlu veya olumsuz bir karar verilmemesi usule aykırı isede, zaman aşımı süresi içinde her zaman karar alınması mümkün olduğundan bozma nedeni sayılmamıştır.
Yapılan duruşmaya toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin tahkikat neticelerine uygun olarak tecelli eden kanaat ve takdirine tetkik olunan dosya münderecatına göre, sanık ve vekillerinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, sanığın görevi ihmal ve şapka iktisası hakkında 671 sayılı yasaya aykırı eylemlerinden dolayı verilen mahkumiyet hükmünün istem gibi ONANMASINA,
Sanığın laikliğe aykırı eylemine gelince;
Saidi Nursi, Atatürk inkilaplarını ve Cumhuriyet ilkelerini benimsememiş, Türk Milletinin şeriat hükümlerine göre idare edilmesinin ve hilafetin geri getirilmesinin gerektiğine inanmış, bu fikirlerini Nur Külliyatı adı altındaki kitap ve risaleleriyle yayınlamış bir kişidir.
Sanığın evinde yapılan aramada bu kitaplardan 12 adedinin bulunduğu anlaşılmakta ise de, kitaplardaki düşünce ve yorumları propaganda amacıyla başkalarına duyurduğu veya telkin ettiği hususlarında kesin ve yeterli deliller karar yerinde açıklanmamıştır.
Ancak sanık savunmalarında Saidi Nursi'nin fikirlerini benimsediğini, sosyal problemleri bununla çözdüğünü söylemesine göre, varlığından şüphe edilemeyen, yasa dışı Nurculuk Cemiyetine girdiği ve faaliyetlerinin bundan ileri geldiği anlaşılmaktadır.
Karar yerinde bu iki husus incelenip mevcut delillere göre sanığın eyleminin T.C.K.nun 163. maddesinin 2. fıkrasına uygun düşüp düşmeyeceğinin tartışılması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,
SONUÇ : Yasaya aykırı bulunmuş, sanık ve vekillerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebepten isteme aykırı olarak BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 8.2.1978 gününde onama ve bozmada oybirliği, bozma gerekçesinde ise oyçokluğu ile karar verildi.