Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
8. Hukuk Dairesi
E: 1977/3013
K: 1977/6197
T: 22.06.1977
DAVA : (Z) vekili ile (A) vekili aralarındaki men'i müdahale davasının yapılan yargılaması sonunda: İlamında yazılı olduğu üzere davacının evinin penceresi önüne davalı tarafından konan saç perdenin kaldırılarak müdahalenin önlenmesine dair (Divriği Sulh Hukuk Hakimliği)nden verilen 22.2.1977 gün ve 214/34 sayılı hükmün, süresinde Yargıtay'ca incelenmesi davalı avukatı tarafından istenilmiş olmakla, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı, evine açtırmış olduğu pecerenin önündeki damın davalıya ait olduğunu, davalı bu dama saç perde koymak suretiyle pencerenin önünü kapattığından, evinin aydınlanmasına engel olduğundan, davalının eylemi hakkın kötüye kullanılmasını teşkil ettiğini, müdahalesinin önlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının iki havai penceresi, birde müvekkilenin öbür damına bakan panceresi mevcut olduğunu, pencereyi kapatarak ikinci bir pencere açtığını, evini gözetler duruma geldiğini, davanın reddini istemiştir.
Mahallinde yapılan keşifte dinlenilen tanık beyanlarına, bilirkişi Yüksek Mimar (V) tarafından düzenlenen rapor ve krokiye göre, davacının evi ile davalının damının bitişik olduğu, davacının sol taraftaki eski penceresini kapatarak, davacının damına bakan nizalı pencereyi açtığı, davalının da damının üzerinin görülmemesi için, bu yeni pencereye 40 santimetre uzuklıkta kendi damı üzerine 120X150 santimetre büyüklüğündebir saç levha koyduğu anlaşılmıştır.
Toplanan delillere göre, davalı, kendisine hiç bir fayda sağlamadığı halde, sırf davacıya zarar vermeye yönelik bir davranış içinde bulunmamıştır. Çünkü davacı, sol taraftaki pencereyi yapatarak, evinin eski aydınlanma biçimini değiştirmiş, davacının damına bakan nizalı pencereyi açmıştır. Davalı, yeni duruma göre,yiyecek kurutmak, çamaşır asmak için kendisine gerekli olan damının bu pencereden görülmemesi için, bir tedbir olarak saç levhayı koymuştur. Nizalı pencereyi tamamiyle kapatmaması içinde, levha ile pencere arasında 40 santim ara bırakılması konusunda özen gösterilmiştir. Bilirkişi raporunun 3. nolu bendinde; dam kullanılmadığı takdirde, saç levhanın damın 250 - 3.00 metre ilerisine konulabileceğini bir çözüm tarzı olarak zikretmişse de, davalıdan damından yararlanmasını ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan böyle bir tedibire rıza göstermesi istenemez. Davacı, evinin ışıklandırma durumunu değiştirerek, davacının bu tedbire başvurmasına neden olmuştur. Bu itibarla davalının eylemi Medeni Kanunun 2/1. maddesinde yazılı dürüstlük kurallarına aykırılık teşkil etmez. Sözü geçen maddenin 2. fıkrasında yazılı "bir hakkın açıkça kötüye kullanılması" olarak nitelenemez. Davalı meşru bir menfaatini korumak için mülkiyet hakkının verdiği bir yetkiyi kullanmıştır.
Yukarıda yazılı nedenlerle davacının davasının reddine karar verilmek gerekirken, komşuluk haklarına aykırı hareket ettiğinden bahisle davalının müdahalesinin önlenmesine karar verilmesi yasaya aykırıdır. Davalının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün yazılı sebeplerden BOZULMASINA 22.6.1977 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini