 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E: 1977/6143
K: 1978/1215
T: 06.02.1978
DAVA : Taraflar arasında tapulama tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki kağıtlarda okundu, gereği görüşüldü:
KARAR : Tapulama sırasında 2715 parsel sayılı 802 m2 yüzölçümündeki taşınmaz 2448 sayılı parsele uygulanan tapu kaydının dışında ve (H) ile ortaklarının zilyedliğinden bulunduğu nedeniyle (H) ve ortakları adlarına tesbit edilmiştir. Tapulama komisyonunca hazinenin (H) ve ortaklarının itirazlarının reddine, taşınmazın ... Sigorta Şirketi Yardım Sandığı adına tesciline karar verilmiştir. (H) ve ortakları, dava konusu taşınmazın kendilerine ait 2448 sayılı parsel içinde kaldığını, 1928 yılından beri zilyed bulunduklarını ileri sürerek dava açmışlardır. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm katılan vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Hükmü temyiz eden (U), (A) ve (C) vekilleri 2.9.1975 günlü oturumda davaya katıldığını bildirmişse de katılma isteğini kapsayan bir dilekçe vermediği gibi bir dava zabtı da düzenletmemiştir. Tapulama Kanununun 48/c maddesine göre davaya katılma katılan kişiye davacı sıfatı verir. Bu nedenle katılmanın dava açma yöntemine uygun bir biçimde oluşması gerekir. O halde davaya katılacak kişinin tapulama davalarında uygulanan sözlü yargılama yöntemi gözönündde tutularak HUMK.nun 474. maddesi hükmü uyarınca ya dava zabtı düzenletmiş olması ya da bir dava dilekçesi vermesi gereklidir. Okur yazar olan kişinin duruşma sırasında sözlü usule göre katılma yolu ile davacı olduğunu bildirmesi davaya katılma olarak nitelendirilemez ve davada taraf olmuş sayılamaz. Usulüne göre bir davanın tarafı olmamış bulunan kimsenin hükmü temyize de yetkisi yoktur. Bu nedenlerle (U), (A), (C) vekillerinin yerinde olmayan temyiz inceleme isteğinin REDDİNE ve 766 sayılı Tapulama Kanununun 74. maddesinin son fıkrası uyarınca 10 lira red harcının temyiz edenlerden alınmasına 6.2.1978 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.