 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Ceza Dairesi
E: 1977/7176
K: 1977/7097
T: 12.12.1977
DAVA : D ye imzasız mektup yazarak gösterdiği yere para koymağa mecbur etmek suretiyle gasp suçuna tam derecede teşebbüsten ve şartlı tehditten sanık Z hakkında yapılan duruşma sonunda; sanığın gasp suçuna tam derecede teşebbüs suçundan beraatine ve diğer şartlı tehdit suçu ise usulen sabit olduğundan TCK.nun 188/1-2. maddelerine tevfikan takdiren ve teşdiden oniki ay hapis ve altmış lira ağır para cezalarıyle mahkumiyetine dair (Hatay Ağır Ceza Mahkemesi)nden verilen 1.9.1977 tarihli hükmün temyizen tetkiki müdahil D tarafından istenilmiş ve para depo edilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı yüksek makamından bozma isteyen 2.12.1977 tarihli tebliğname ile 5.12.1977 gününde daireye gönderilmekle okunarak gereği düşünülüp görüşüldü:
KARAR : TCK.nun 188. maddesi şahıs hürriyeti aleyhine işlenen suçlar faslında yer almakta olup şahsın karar verebilme veya serbest hareket edebilme hürriyetlerini tahdit eden veya bertaraf eden kimsenin cezalandırılacağını kabul etmiş olmasına karşılık mal aleyhine işlenen cürümler babında yer alan 498. maddesinde ise failin bir kimseyi hayat, ırz veya mal hakkında büyük bir zararla korkutarak para eşya hukukca hükmü haiz bir senedi gönderme veya bir yere koymaya veya bunların kendi eline geçmesini temin etmeye mecbur etmesini esasını koymuştur.
Olayın cereyan şekline ve mahkemece kabul suretine göre sanığın aynı kast altında ve aynı zamanda iki adet imzasız mektubu yazarak onbin lirayı muayyen bir yer göstermek suretiyle bırakmasını mağdurdan istediği bunu yapmadığı takdirde öldürüleceğinden bahisle tehdit ettiği ve karakola yaptığı şikayet sonunda alınan tertibatla paranın verildiği anda sanığın yakalandığı ve sanığın niyetinin mağduru hürriyetinden mahrum etmek yani hürriyet aleyhine bir suç işlemek değil istediği yere muayyen bir miktar parayı koydurmak ve kendi eline geçmesini sağlamak suretiyle mal aleyhine suç işlemek gayesiyle hareket ettiği anlaşıldığı ve fiilinin bu suretle şartlı tehdit olmayıp 498. maddesinde yazılı yağma suçu olduğu ve sanığın aynı kasıt altında yazdığı iki adet mektubu aynı zamanda göndermesi kast ve niyetindeki vahdet dolayısıyle TCK.nun 79. maddesi delaletiyle daha ağır cezayı ihtiva eden 498. maddesi gereğince tek bir suç niteliğinde sayılması ve ona göre ceza tayini gerektiği nazara alınmadan yazılı şekilde hüküm kurulması,
SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş ve müdahilin temyiz itirazlarıyle tebliğname münderecatı bu itibarla varit bulunmuş olduğundan hükmün bu sebeple BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine 12.12.1977 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.