 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1977/7324
K: 1977/4490
T: 18.04.1977
- ÇOCUĞA BAKIM GİDERLERİ (BORÇ DOĞURMAYAN SÖZLEŞME - SULH SÖZLEŞMESİ)
ÖZET: Bir çocuğu, velisinin rızası ile gayri resmi olarak evlatlık alıp bakmak, tamamen iyiniyetle yapılan, borç doğurmayan bir işlemdir. Buna karşın, Çocuğun anında, bakım gideri olarak ödenmesi kararlaştırılan miktar çocuğun teslimi anında, sulh sözleşmesine dayanarak istenebilir.
Dava: Davacı avukatı; müvekkilinin 1967 yılında davalının Gönül ismindeki bir yaşındaki çocuğunu rızası ile gayri resmi olarak evlatlık aldığını, kendi çocuğu gibi bakıp büyüttüğünü, 1974 yılında davalının çocuğu müvekkilinden evlat vermeyeceğinden bahisle geri alındığını, müvekkilinin 7 yıl çocuğa bak. tığını ve 7550 lira masraf yaptığını ileri sürerek bu paranın alınmasını istemiştir.
Karar: Yapılan yargılama sonunda; yerinde görülmeyen davanın reddine karar verildiğine ilişkindir.
Temyiz eden : Davacı avukatı.
Temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi gereği konuşuldu
Uyuşmazlık davalının kızının davacı tarafından yedi yıl bakılması giderlerinden doğmuştur. Davacı, kendi çocuğu olmadığı için davalının kızını evlatlık olarak bakıp büyütmek amacı ile aldığını açıklamıştır.
Bu nitelikteki bir işlem tamamen iyi niyetle yapılmış borç doğurmıyan bir işlem olmakla beraber, çocuğun geri verilmesi işlemi sırasında ve karakolda davalı davacıya 6000 TL. vermeyi benimsemiştir. Dava dilekçesinde bu hususa da dayanılmıştır. Şayet böyle bir anlaşma yapılmışsa; yanlar. aradaki uyuşmazlığı belli bir bedel karşılığında sulh yolu ile çözümlemişlerdir. O halde, mahkemenin jandarma karakolunda yapılan bu anlaşma üzerinde durup. doğruluğunu saptarsa; anlaşma gibi 6000 TL. nın ödetilmesine karar vermek zorunluğundadır. Çünkü, sulh anlaşması yanları bağlar. Mahkeme bu konuyu incelemeden davayı red etmesi bozmayı gerektirir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle (BOZULMASINA) ve peşin harcın istek halinde geri verilmesine 18.4.1977 gününde oybirliğiyle karar verildi.