Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
3. Hukuk Dairesi
E: 1977/1790
K: 1977/2027
T: 21.03.1977
  • KİRA PARASININ SAPTANMASI ESASLARI(OLAĞAN RAYİÇ - OLAĞAN RAYİÇE ETKİ EDEN ETKENLER - KİRA PARASINA YANSIMA)
ÖZET: 1) Belli bir çevrede, düzenli ve devamlı sürelerde yapılmış kira sözleşmelerinde, kira paralarının ulaştığı belli değere olağan rayiç denir.
2) Olağan raiyi Çin saptanmasında ayrıca:
a) Nüfus artışı yanında yeteri kadar konut ve işyerinin olup olmadığı,
b) Toptan eşya ve geçim indekslerindeki olağan dışı yükselmenin olup olmadığı,
c) Paranın iç alım gücünün azalıp azalmadığı,
d) Taşınmazın bedeli kadar nakit sermayenin benzeri şekilde kullanılması ile elde edilecek gelir ve bu anaparaya ödenecek en çok faiz miktarının ne olduğu, (iki kira dönemi arasında kiralayanın hiçbir katkısı olmadan taşınmaz değerinde meydana gelen artış gözetilmeden),
e) Memur maaş katsayısı ile işçi ücretlerindeki artışın ne olduğu, etkenleri gözönünde bulundurulmalı ve bu etkenlerin kira parasına yansıması derecesi araştırılmalıdır.
Dava dilekçesinde (yıllık) kira parasının (125.000) liraya çıkarılmak suretiyle artırılması istenilmiştir. Mahkemece (yıllık) kira parasının (88.000) liraya çıkarılması cihetine gidilmiş, hüküm (davalı) tarafça temyiz edilmiştir.
Bilirkişi raporunda, olağan rayiç gereği gibi saptanmamış ve ekonomi esasları hak ve nasafet uyarınca, kira parası, belli edilmemiştir.
Rayiç, olağan şartlar altında yapılmış kira sözleşmeleri ile kabul edilen bir karşılıktır. Belli bir çevrede, muntazaman ve devamlı sürelerde yapılmış kira sözleşmelerinde, kira paralarının ulaştığı belli değere olağan rayiç denir. 0 halde olağan rayiçten söz edebilmek için bu konudaki kira paralarının, uzun süredenberi oturmuş ve yerleşmiş kiralayanlar ve kiracılar tarafından kabul edilmiş olması şarttır. Her an kira parası tesbiti davasına konu olabilecek konut ve işyerlerine ait kira sözleşmelerinde yer alan kira paraları olağan rayiç olarak kabul edilemez. Bu suretle olağan rayici belli etmeyen emsale dayanılarak kira parası tesbit edilemez.
Yeteri kadar konut ve işyeri olmadığı halde, ileri derecede nüfus artışı yanında toptan eşya ve geçim indekslerinde, olağan dışı yükselmelerin olduğu ve paranın iç alım gücünün de azaldığı hergün hissedilen devrelerde, olağan rayiç benzer bir kaç yere ait kira sözleşmesi incelenerek de, belli edilemez. Olağan rayicin saptanmasında bu yönler de dikkate alınmalı ve gerekçesi dayanakları ile gösterilmelidir.
Bilirkişilerin ilk ödevi, dava konusu yapılan döneme ilişkin olağan rayici saptamaktır. Başka türlü bu rayici tesbit mümkün olmayan hallerde tarafların her türlü etken dışında ve serbest iradeleri ile yaptıkları kira sözleşmesinde belli edilen kira parasının, kira sözleşmesinin ilgili bulunduğu dönemin olağan rayicine uygun olduğu kabul edilmelidir. Taraflar sonraki dönem için kira parasını aynı şekilde tesbit etmişlerse, bu şekilde tesbit edilen kira parası da, taallük ettiği dönemin olağan rayicini belli eder.
Böyle bir rayiç bulunan hallerde, artık taşınmaz malın değerine göre kira parasının belli edilmesi de söz konusu olamaz.
Kira parasının artırılması istenilen dönemde, kira sözleşmesinin yapıldığı veya sonraki dönemler için kabul edilen yeni bir kira parası varsa bu, döneme nazaran olağan rayiçte ne gibi ekonomik etkenlerle değişiklik olduğu da bu konuda uzman bilirkişilere tesbit ettirilmelidir. Bunun için de, taraflar arasında, ilk kira ilişkinin kurulduğu dönem ile kira süresi ve bu döneme ait kira parası ve kira parasında, sonraki dönemlerde, bir değişiklik olup olmadığı da önceden saptanmış olmalıdır.
Kira parası, taşınmaz mal sermaye geliridir. Nakit sermayenin benzeri şekilde kullanılması ile elde edilecek gelir ve bu sermayeye ödenen en çok faiz miktarı ile de karşılaştırma yapılıp bunlar da kira paraları ile ilgili olağan rayicin belli edilmesinde gözönünde tutulanlıdır. Ancak, kira sözleşmesinin yapıldığı dönem ile kira parasının tesbiti istenilen dönem arasında kiralayanın hiçbir katkısı olmadan taşınmaz malın değerinde meydana gelen artış, kira parasının artırılması için, kiracı aleyhine bir etken olarak kabul edilemez. 481 Aksine, bu gibi değer artışlarının da, kira parası yanında taşınmaz mal sermayesinin sağladığı diğer bir yarar olduğu da, dikkate alınmalıdır.
Bundan ayrı, iki dönem arasında toptan eşya fiyatlarındaki artış ve bunun paranın alım gücüne etkisi ve memur maaşlarındaki kat sayının ve asgari işçi ücretlerinin artmasının olağan kira rayicine etki yapıp yapmadığı ve varsa bu etkinin derecesi toptan eşya fiat indeksleri ile geçim indeksleri de incelenerek saptanmalıdır. Bu endekslerde belirtilen artış oranlarının altında veya üstünde, olağan rayiçte bir değişikliğin kabul edilebilmesi için, özel nedenlerin bulunması ve bunun da inandırıcı bir biçimde kanıtlanması zorunludur. Özellikle bilirkişilerin bu konuda, genel nitelik. teki sözlerine değer verilemez.
Bu incelemeyi yapabilmek için öncelikle, Ticaret Bakanlığı, İstatistik Genel Müdürlüğü ve mahalli Ticaret Odalarınca yayınlanan toptan eşya ve geçim endeksleri getirtilerek incelenmeli ve yukarıda belirtilen iki dönem arasındaki artış ve artış ortalamaları saptanmalı ve bunun kira parasına yansıması araştırılarak bunun üstünde bir kira parası tesbiti halinde, bu fazla kısım için özel bir nedenin bulunması gerektiği ve bunun dayanakları ile bilirkişi raporunda belirtilmesi zorunluluğu bilirkişilere hatırlatılmalıdır.
Tesbit edilecek artış oranının kira parasına yansıma derecesi de araştırılmalıdır. Konut ve işyerlerinin o yörede, ihtiyaçtan fazla olması halinde, bir yansımadan bahsedilemez. Toptan eşya ve geçim endekslerindeki artış oranının üstünde bir yansıma da söz konusu olamayacağı gibi kira parasında değişiklik yapılmasını hakli göstermekten uzak, çok düşük oranda bir yansıma da, kira parasında artırma yapmayı gerektirmez.
Yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm tesis edilemez.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA) 21/3/1977 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini