 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1977/209
K: 1977/406
T: 20.1.1977
743/m.502
Hüsnüye Ö... ve Günnar T.. ile Mete ve Metin İ... aralarındaki tenkis davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hüküm taraflarca temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1 - Teselsül kanun ya da sözleşmeden doğar ( BK.141 ). Tenkis davalarında davalıların müteselsil sorumlu olacaklarına dair kanunda bir açıklık yoktur. Sözleşmeden doğma teselsül de düşünülemez. Buna rağmen ister dışına çıkarılarak davalıların müteselsilen sorumlu tutulmaları doğru değilse de, davalı hükmü sadece kasıt bakımından temyiz ettiğinden bu yön bozma sebebi yapılmamış yanlışlığa işaret edilmekle yetinilmiştir.
2 - Tenkis davası inşai ( yenilik doğurucu ) bulunduğu için dava gününden başlıyarak faiz istemek hakkı doğar. Hal böyle iken ölüm gününden itibaren faiz verilmesi hatalı ise de, davalının temyizi kasde yöneldiğinden bu husus bozma sebebi yapılmamış yanlışlığa işaretle iktifa edilmiştir.
3 - Yapılan soruşturmaya, toplanan delillere, kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere, miras bırakanın sağlığındaki davranışlarına göre, davalının kasda ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
4 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillere kanunen uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacının diğer temyiz itirazları yersizdir.
5 - Temlike konu taşınmazlardan 1395 parselde kayıtlı ev yıktırılarak yerine yenisinin davalılar tarafından yaptırıldığı gerçekleşmiştir. Öyle ise yıkılan evin tespit edilecek niteliklerine göre, taşınmazın ölüm günündeki değerinin tereke mevcuduna eklenmesi gerekirken arsa değerinin terekeye ilave edilmesi Usul ve Kanun'a aykırıdır.
6 - Taraflardan emsal sorulması ve buna göre taşınmazların ölüm günündeki değerlerinin tesbit edilmesi gerekir. Bilirkişinin oybirliğiyle seçilmiş olması eksik incelemeye dayanan sözleri ile tarafların bağlı tutulmasını gerektirmez. Kaldı ki olayda seçilen bilirkişilerden sadece birisinde oybirliği olup ikisinde yoktur. Onun için yeniden keşif yapılması zorunludur. Bu yönün gözetilmemiş olması Usul ve Kanun'a aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle ( BOZULMASINA ), oybirliğiyle karar verildi.