Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
1. Hukuk Dairesi
E: 1977/1219
K: 1977/2214
T: 08.03.1977
DAVA : Taraflar arasındaki davada; davacı, deniz kumluğu ve mer'a davalılar adına tesbit olunduğundan kayıtların iptalini eltamanın önlenmesini, varsa muhtesatın kal'ini istemiştir. davalılar, nizalı yerlerin tapulu olduğunu söylemişlerdir. Davacının davasını takip etmediğine nazaran davalı olan üçüncü şahısların tapulama neticesi iktisap ettikleri arazilerin hazine arazisi olduğu iddiası sabit olmadığından davanın kendine dair verilen kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı hazine vekili tarafından istenilmiş olmakla dosya tetkik olunarak gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı hazineye "gıyap kararı" çıkarılmasından ötürü ididasını isbat edemediğinden bahisle davanın reddine karar verilmesi doğru değildir. Önce, davada isbat yükümlülüğünün taraflardan hangisine düştüğü açıkça belli edilmeden duruşmanın sırf davacı hazinenin gıyabında yürütülmesi nedenine dayanılarak dava reddedilemez.
Türkiye'de taşınmaz uyuşmazlıklarının çoğunda hazinenin gözden uzak tutulmaması gereken bir "özel durumu" vardır. Genellikle bu tür mülkiyet uyuşmazlıklarında hazine "sahibi arz" mevkiinde bulunmasından ötürü kişinin çok kez dava konusu yer üzerinde mülkiyet hakkını mevcut olduğunu isbat etmesi gereklidir.
Bir çok hallerde, hazine değil, kişi geçerli zilyetliği mevcut olduğunu veya üstün tutulması gereken bir hakka sahip olduğunu isbat etmek zorunluğundadır. davada, hazine dava konusu taşınmazın "mer'a" ve "deniz kumluğu" olduğunu ileri sürerek tapulamaca davalı kişiler adına yapılan tesbitin iptalini istediğine göre yukarıda sözü edilen ilkenin dışına çıkılmasını ve haszinenin isbatla yükümlü ve sorumlu tutulmasını gerektiren "özel" bir durum yoktur. Uyuşmazlığın çözülmesi için dava konusu taşınmazlara ait tesbitin neye dayanılarak yapıldığını araştırılıp incelemek zorunluğu vardır.
1 - Tesbit senetsizden yapılmışsa dava konusu taşınmazların zilyetlikle iktisabı mümktün mahallerden olduğu ve tesbit tarihine kadar bu yer üzerinde iktisap şartlarını dolduran zilyedlikleri mevcut olduğu yönlerinin davalı tarafından isbat edilmesi gereklidir.
2 - Tesbit tapuya dayandığı ve sınırlardan biri "deniz" olduğu takdirde 13.3.10972 günlü İçtihadı Birleştirme kararı uyarınca dava konusu yerin "yalı şeridi" dışında kaldığını ve özel mülkiyet konusu olduğunu davalı taraf isbat etmek mecburiyetindedir.
Bu hususlar gözönünde tutulmadan ve davada isbat yükünü davalılara ait olduğu düşünülmeden yargılamanın gıyaba düşmesinden ötürü hazinenin açtığı davanın reddedilmesi yolsuzdur. Hükmün bu nedenlerle H.U.M.K.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin harcın iadesine, gelen temyiz eden vekili için 1400 lira duruşma vekalet ücretinin temyiz edilenden tahsiline 8.3.1977 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Türk Telekom Borç 
  • 13.06.2025 08:58
  • [Mal Paylaşımı davaları] Mal Paylaşımı dava sonucu alacak Nafakadan düşülebilir mi 
  • 12.06.2025 08:44
  • SGK sözleşmeli özel hastane Savcılığa şikayet edilebilir mi ? 
  • 11.06.2025 20:01
  • Fuzuli İşgalci Evin Demirbaşlarını Söküp Götürebilir Mi 
  • 11.06.2025 18:54
  • Solidworks Lisanssiz kullanımi yanlış adreste arama 
  • 10.06.2025 01:05


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini