 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1977/3486
K: 1977/3781
T: 28.12.1977
DAVA : Kadirli ilçesi Cezaevi gardiyanı bulunduğu sırada ikna suretiyle irtikapta bulunmaktan sanık R'nin yapılan yargılaması sonunda TCK.nun 210/1-son 80, 59 ve 227 son maddeleri gereğince neticeden bir sene 11 ay 10 gün ağır hapis cezasıyla mahkumiyetine ve müebbeten memuriyetten mahrumiyetine dair Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 27.9.1977 gün ve 1977/24 esas 1977/69 karar sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmiş ve şartı yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle dosyadaki kağıtlar okundu, gereği görüşüldü :
KARAR : Kabule göre TCK.nun 29. maddesindeki sıra gözetilmeksizin 80. maddenin irtikap edilen miktarın azlığından dolayı tatbik edilen tahfif sebebinden sonra uygulanması tayin edilen ceza miktarına göre sonuca etkili görülmemiştir.
Yapılan duruşmaya toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçe ve takdire göre sanığın sübuta ait temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddine,
Ancak : Olay; Kadirli Cezaevi Gardiyanı olan sanığın, zorla kadın kaçırmak suçundan tutuklu olup haklarındaki son soruşturmanın Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılması üzerine bu yer cezaevine nakledilmeleri gereken (M), (M.Y.) ve (A)nın nakil hazırlıkları ile uğraştıkları sırada bunlara "Bana para verirseniz, bende sizinle Kozan'a gelir, sizi hücreye koydurmam, saçlarınızı kestirmem" diyerek onları bu vaadle kandırıp ikna etmek, ve bu iş için önce Kadirli'de ve sonra da birlikte gittikleri Kozan Cezaevinde iki defada cem'an 300 lira parayı bunlardan almaktan ibarettir.
Mahkemece de olay bu şekilde kabul edildiği halde eylem TCK.nun 210. maddesinin 1. fıkrasına uygun olarak nitelendirilmiş ve bu suretle mahkumiyet hükmü kurulmuştur.
TCK.nun 210. maddesindeki ikna suretiyle irtikap suçu, yasal olarak ödenmesi gerekmeyen bir paranın ödenmesi lüzumuna memurun ferdi ikna etmesiyle oluşur. Burada fert ödediği paranın gayri meşru olduğunu bilmez, bu hususta memur yalan beyanları ile kendisini ikna etmiş durumda olup mağdurun rızası memur tarafından aldatılmak suretiyle elde edilmiş ve ödemenin gerektiği hususunda kandırılmıştır. Mağdur kendisinden istenenin haksız olduğunu biliyorsa ikna suretiyle irtikaptan bahsedilemez.
Olayda da; Kozan Cezaevine nakledilmek için hazırlandıkları sırada Kadirli Cezaevi Gardiyanı bulunan sanık şikayetçilere "Bana para verirseniz sizinle Kozan'a gelir, sizi Kozan cezaevinde hücreye tecrit odasına sokdurmam saçlarınızı kestirmem diyerek soyut yalan söylemek ve sıfatı itibarıyla itimat telkin etmek suretiyle onları aynı sözle de olsa ayrı ayrı kandırmış ve cem'an 300 liralık menfaat temin etmiştir. Burada şikayetçilerin kendilerinden talep ve istihsal olunan paranın haksız olduğunu bilmediklerinin kabulü olanaksızdır. Müştekiler sanığa gardiyan olması dolayısıyla Kozan Cezaevinde tanıdıkları nezdinde tevassutta bulunacağı ve bu suretle de tecrit odasına konulmalarının ve saçlarının kesilmesinin önleneceğine inandırarak ve ödemenin gayrı meşru olduğunu bilerek suça konu olan parayı vermişler ve tecrit odasına konulup saçlarının da kesilmesi üzerine dolandırıldıklarını anlayıp şikayetçi olmuşlardır.
Sonuç olarak :
Sanığın "bana 300 lira verirseniz sizinle Kozan'a gelir, sizi hücreye koydurmam, saçlarınızı kestirtmem" şeklinde soyut yalan söylemekle yetinmiş bulunması itibariyle eyleminde hükümlendirildiği maddedeki suç unsurları oluşmadığının ve sanığın sıfatı, mağdurların durumu ve olayın niteliği itibarıyla eylemin TCK.nun 503. maddesi unsurlarını kapsamış olduğunun gözetilmeyerek yazılı şekilde hüküm kurulması
2 - Kabule göre muhtelif şahıslara karşı vaki irtikapta kast birliğinden bahsolunamıyacağının ve sanığın her şahsa vaki olan eyleminin ayrı bir irtikap suçunu oluşturacağının gözönüne alınmaması
SONUÇ : Yasaya aykırı ve temyiz itirazları ile tebliğname içeriği bu itibarla yerinde olduğundan hükmün 2 nolu bozma sebebine göre ceza miktarı bakımından kazanılmış hak saklı kalmak üzere CMUK.nun 326. maddeleri uyarınca BOZULMASINA bozma nedenine göre sanık R'nin salıverilmesine ve başka bir suçtan hükümlü ve tutuklu bulunmadığı takdirde derhal salıverilmesinin mahalline telle bildirilmesi için C.Başsavcılına müzekkere yazılmasına depo parasının geri verilmesine 28.12.1977 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.