 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1976/4-494
K: 1976/2720
T: 27.10.1976
- KONKORDATO ( Mülkiyet Hakkı )
743/m.633
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: ( İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi ) nce davanın reddine dair verilen 18.6.1971 gün ve 665-536 sayılı kararın incelenmesi davacı tarafından istenilmesi üzerine,Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin 7.12.1973 gün ve 10476-9757 sayılı ilamıyla, ( 1-Onanmış konkordato kararı kesin ve derhal sonuç doğuracak bir iradeyi kapsamadığı,
2 - Bu nitelikteki kararlar Medeni Yasa'nın 633. Maddesinin öngördüğü kararlardan bulunmadığı ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Medeni Kanun'un 633. maddesi hükmünce taşınmaz mal mülkiyetini iktisap için tapu sicilinde kayıt şart olmakla birlikte işgal, miras, istimlak, cebri icra yolları veya mahkeme ilamı ile taşınmaz bir malı iktisap eden kimse tescilden önce ona malik olur. Olayda sözü edilen karar konkordatonun onanmasına ilişkin bir karardır. İcra ve İflas Kanunu'nun 307.maddesi hükmünce" kendisine karşı konkordato şartları ifa edilmiyen her alacaklı konkordato mucibince iktisap etmiş olduğu yeni hakları muhafaza etmekle beraber konkordatoyu tasdik eden mahkemeye müracaatla kendisi hakkında konkordatoyu feshettirebilir. Görülüyor ki konkordatonun onanmasına ilişkin kararın koşulları gerçekleştiği taktirde feshi olanağı vardır ve mahiyeti itibariyle de Medeni Kanun'un 633. maddesi kapsamına giren mülkiyet hakkının geçmesini sağlayıcı nitelikte bir karar sayılamaz. Bu nedenlerle mahkemece özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasa'ya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda ve özel daire bozma kararında gösterilen sebeplerden dolayı(BOZULMASINA), oybirliğiyle karar verildi.