 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1976/1708
K: 1977/577
T: 03.06.1977
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasından dolayı yapılan yargılama sonunda (Kocaeli 1. İş Mahkemesi)nce davanın kabulüne dair verilen 22.1.1975 gün ve 27-1 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin 19.6.1975 gün ve 2111-3913 sayılı ilamıyla, "YSE adına açılacak davaların bu genel müdürlüğün bağlı bulunduğu bakanlığa yöneltilmesi" gerekir. Bu bakımdan mahkemece yapılacak iş, davacı işçinin gerçek işverenin YSE Genel Müdürlüğü olduğu sonucuna varıldığı takdirde temsilci de mevcut bu yanılmadan ötürü davayı husumet yönünden reddetmemek, ancak dava dilekçesi ve duruşma günü gerçek temsilciye tebliğ olunarak onun huzuruyla yargılama yapmaktan ibarettir. Bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmadan ve valiliğin gerçek temsilcisi sayılmasının yasal nedenleri gösterilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir, gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden : Davalı vekili.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Davacı işçi vekili, Köy İşleri Bakanlığı YSE Müdürlüğüne izafeten Kocaeli Valiliğine husumet yönelterek iş kazasından doğan tazminatın alınmasını istemiştir. Davalı taraf, özel daire adına vali tarafından vekalet verilen avukat temsil etmiştir.
Dosyadaki belgelerden, davacının işveren YSE Müdürlüğü olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Toplu İş sözleşmesinin vali tarafından imzalanmış olması YSE nin işveren sıfatını ortadan kaldırmaz. YSE aleyhine açılacak davaların bu genel müdürlüğün bağlı olduğu bakanlığa yöneltilmesi ve bu itibarla da temsilci de hata edildiği gözönünde tutularak mahkemece dava dilekçesi ve duruşma gününün gerçek temsilciye tebliğ olunarak onun huzuruyla duruşma yapılmasını sağlama amacıyla davacıya mehil verilmek gerekir. Bu hususlar gözönünde bulundurulmadan özel daire izafeten valinin verdiği vekaletname ile davayı takip eden avukatın huzuru ile duruşma yapılıp hüküm verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğundan direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda gösterilen sebeplerden dolayı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA 3.6.1977 gününde oybirliğiyle karar verildi.