 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E:1976/7-43
K:1976/56
T:09.02.1976
- YASASINA AYKIRILIK 1567 SAYILI TPK. (EK SÜRELER)
ÖZET:Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkındaki yasanın 3/C maddesindeki suçun, zorunlu nedenlerle varılan ek süreler sonunda oluşacağı, seri İİ, No. 3 sayılı tebliğ'in 40. maddesi gereğidir. Ancak, zamanında ek süre istenmemesi sonucu suç oluştuktan sonra verilen ek sürelerin, hangi mercilere, hangi koşullarla ve hangi tarihlerde verildiği, bu süreler arasında kesinti bulunup bulunmadığı yönlerinin, kambiyo dosyası getirtilerek saptanması gerekir.
(1567 s. TPKK. Hk. K. m. 3/C)
1567 Sayılı Kanuna aykırı davranıştan sanık 5. S. F..., Ş. Ü... ve M. E...'in yapılan yargılanmaları sonunda; 1803 sayılı Kanunun i/A, TCK.nun 97 nci maddeleri gereğince kamu davasının ortadan kaldırılmasına ilişkin (Samsun 1 nci Ağır Ceza Mahkemesi)'nden verilen 22/8/1975 günlü hüküm katılan vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 7. Ceza Dairesince incelenerek 31/12/1975 gün ve 9654/10103 sayılı ilama karşı C. Başsavcılığınca; 7. Ceza Dairesinin onama kararının kaldırılarak hükmün bozulması istemini bildiren 29/1/1976 gün ve 17 sayılı itiraznamesiyle dosya 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanununa muhalefet suçundan sanıklar 5. S. F...ve arkadaşları hakkında Samsun 1 nci Ağır Ceza Mahkemesince verilen kamu davasının af sebebiyle ortadan kaldırılmasına ilişkin hüküm, müdahil idarenin temyizi üzerine Yargıtay 7 nci Ceza Dairesince incelenerek onanmıştır.
C. Başsavcılığınca yapılan itirazda: Seri: İİ, No. 03 sayılı tebliğin 3 ncü maddesi mal ihraç edenlerin bu malların bedelini teşkil eden dövizleri fiili ihraç tarihinden itibaren en geç üç ay içinde yurda getirmeye ve emirlerine geçtiği tarihten itibaren 10 gün içinde yetkili bankaya satmaya zorunlu olduğunu, fakat ek sürelerle ilgili hükümlerin saklı bulunduğunu hüküm altına aldığını,
Ek sürelerle ilgili 40 ncı madde; 3 ncü maddede yazılı dövizlerin yurda getirilmesi mecburiyetini zaruri nedenlerle verilen sürelerin sonu olan tarih olarak sarahaten belirtmiştir. Aynı maddenin F bendi bu ek sürelerden önce takibat yapılamayacağına ve hatta Maliye Bakanlığının lüzum gördüğü takdirde bu gibi dövizlerin yurda getirilmesi mecburiyetini kısmen veya tamamen kaldırabileceğini tasrih etmiştir. Bu suretle ek sürenin sanıkların durumlarını düzeltmeye matuf olarak verilmeyip, mücbir sebepler dolayısiyle dövizlerin yurda getirilmesini temin için tanındığını, arzedilen bu madde açıklığı suçun, takibatı durduran ek sürelerden sonra tekevvün edeceği nedeniyle hükmün onanmasında isabet mülahaza edilmediğinden Yargıtay Yüksek 7 nci Ceza Dairesinin onama ilamının kaldırılması istenmiştir.
1567 Sayılı Kanunun 3/C maddesindeki suçun zaruri nedenlerle verilen ek süreleri sonunda tekevvün edeceği Seri İİ, No. 3 sayılı tebliğin 40 ncı maddesi gereği bulunmaktadır. Ancak, zamanında ek süre talep edilmemesi sonucu suç teşekkül ettikten sonra verilen ek süreler suçluluğu kaldırmaz. Bu nedenle ihracat bedeli dövizlerin yurda getirilerek hesaplarının kapatılması için 16/6/1974 tarihine kadar sanıklara verilen ek sürelerin kambiyo dosyası celbedilerek hangi merciler tarafından ve hangi şartlarla ve hangi tarihlerde verildiği, verilen ek süreler arasında bir inkita olup olmadığı cihetlerinin tesbiti ile sonucuna göre bir hüküm tesisi gerekirken, böyle bir işleme tevessül edilmeksizin noksan soruşturma ile Af Kanununun uygulanması suretiyle hüküm tesisinde isabet görülmemiştir.
Bu itibarla C. Başsavcılığı itirazının kabulüne, özel daire onama kararının kaldırılmasına ve mahkeme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
Çoğunluğa karşı olan görüş ise; 1567 sayılı Kanunun 3/C maddesindeki suçun fiili ihraç tarihinden itibaren 3 ay 15 gün sonra tekevvün edeceği ek süre tanımaya yetkili mercilerin keyfi davranışlarıyla suç tekevvün tarihini değiştiremeyecekleri yolundadır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle C. Başsavcılığı itirazının bu itibarla kabulü ile Yargıtay Yüksek 7 nci Ceza Dairesinin 3 1/12/1975 tarih 9654/10103 sayılı onama kararının kaldırılmasına ve mahkeme hükmünün bozulmasına, depo parasının iadesine 9/2/1976 gününde üçte ikiyi geçen çoğunlukla karar verildi.