 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E:1976/1704
K:1976/5689
T:16.02.1976
- YÜKSEK HAKEM KURULU KARARLARININ HUKUKİ NİTELİĞİ
ÖZET:Grev ve Lokavtın yasak olduğu iş yerindeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çıkan uyuşmazlık üzerine iptali istenen madde Yüksek Hakem Kurulunca düzenlenmiştir. Bu kurulun kararları, belirsiz süreli toplu iş sözleşmesi hükmündedir. Kurulca düzenlenen hükümler taraflar için kesin bir toplu sözleşme niteliği taşır.
(275 s. Top. İş Söz. Grev ve Lok. K. m. 20, 37)
Davacı vekili, davalı Üniversite ile müvekkili sendika arasında 1.3.1974 tarihinden itibaren 2 yıl süreli Toplu İş Sözleşmesinin bir kısım idari personelle, Öğretim Üyelerini kapsam dışı tutan 3. maddesinin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, öğretim üyesi dışındaki idari personelin toplu iş sözleşmesinin kapsam dışında bırakılmasının Yasa ve Mevzuata aykırı olduğunun tesbitine karar vermiştir. 1568
Hüküm, süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı sendika vekili, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile müvekkili sendika arasında 1.3.1974 tarihinden itibaren 2 yıl süreli olmak üzere bağıtlanan toplu iş sözleşmesinin bir kısım idari personelle, öğretim üyelerini kapsam dışı tutan 3. maddesinin 1. fıkrasının iptalini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen kabul ederek maddede sayılan idari personelin işçi niteliğinde olmaları halinde, sözleşme kapsamı dışında bırakılmalarına ait kısmın geçersizliğine karar vermiştir.
Gerçekten, işyeri 275 Sayılı Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanununun 20. maddesinde yazılı Grev ve Lokavt Kanununun 20. maddesinde yazılı Grev ve Lokavtın yasak bulunduğu işyerlerinden olduğundan toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde çıkan uyuşmazlık üzerine bu madde Yüksek Hakem Kurulu tarafından düzenlenmiştir. 275 Sayılı Kanunun 37 nci maddesi hükmüne göre Yüksek Hakem Kurulu Kararları, belirsiz süreli toplu iş sözleşmesi hükmündedir. Bu kurul tarafların iradesi yerine geçerek karar verdiğine göre kurulca düzenlenen hükümler taraflar için kesin bir toplu sözleşme niteliği taşır.
Mahkeme tarafından buna itibar edilmemesi bozma sebebidir.
Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarda açıklanan sebepten davalı Üniversite yararına BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 16.2.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.