 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1976/48
K: 1976/47
T: 05.10.1976
DAVA : Milli duyguları zayıflatmak veya yoketmek için basın yolu ile propaganda yapmaktan sanık Emin'in yapılan yargılanması sonunda; mahkumiyetine dair İZMİR Devlet Güvenlik Mahkemesinden verilen 20.7.1976 gün ve 1976/48 esas 1976/57 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş ve şartı depo parasile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü :
KARAR : 1 - Suç konusu "Demokratik Lise Yolunda Liseli Gençlik" adı altında yayımlanan derginin müsaderesine karar verilmemesi bu konuda sonradan karar alınması mümkün olduğundan bozma nedeni yapılmamıştır.
2 - Sanık vekilinin Anayasa Mahkemesinin 6.5.1975 gün ve 35/126 sayılı iptal kararı karşısında mahkemenin hukuki varlığının kalmadığına ilişkin itirazı Anayasının 152/2 ve 44 sayılı yasanın 50. maddeleri ile Anayasa Mahkemesinin sözü edilen karariyle tanınan süre ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 26.1.1976 gün ve 9 - 367/22 sayılı kararları, göreve ilişkin itirazı ise sanığa müsnet suçun TCK.nun 142/3 - 6. maddesine mümas olup, 1773 sayılı yasanın 9/B-I maddesi şumülüne dahil bulunması, mahkemenin davayı görmeye yetkili olduğunu kabul etmiş olması muvacehesinde yerinde görülmemiştir.
Sanığın sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğunu kabul ettiği "Demokratik Lise Yolunda Liseli Gençlik" adlı dergide (çıkarken) başlığı altında kaleme alarak yayımladığı yazıda "Liselerde okutulan ahlak ve Milli Güvenlik dersleri ırkçı - şöven ve gerici propaganda amaçları durumundadır. Kürt arkadaşlarımıza zorla ana dil dışında eğitim verilmekte, hakim ulus şövenizmi empoze edilmeye çalışılmaktadır. Bu şartlarda öğrenim iyice güçleşmekte, fırsat eşitsizliği aşılmaz bir uçurum halini almaktadır." Demokratik Lise yolunda ail talepler başlığı altında yayımlanan yazıda, "Doğuda ırkçı - şöven - gerici eğitime son verilmelidir." vesaire demek suretile Anayasının 156. maddesiyle Anayasa metnine dahil olduğu kabul olunan ve başlangıç kısmında tarifini bulan Türk Milliyetçiliğine ters düşen bir görüşü savunduğu Türk Milletini etnik gruplara bölmek, Anayasanın 3. maddesinde kabul olunan resmi dil dışında öğretim ve eğitim yapılmasını savunmak suretiyle milli duyguları yoketmek ve zayıflatmak için yayım yoluyla propaganda yaptığı mahkemece kabul, suçun vasfı olay niteliği ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde tavsif kılınmış, sanık tarafından kaleme alındığı kabul olunan yazılar münderecatına göre bilirkişiye başvurulmasını gerektirir bir zaruret bulunmamış, sanık vekilinin vasfa ve kasda dokunan savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış incelenen dosya münderecatı ve duruşma safahatına göre verilen hükümde bir isabetsizlik olduğundan sanık vekilinin temyiz itirazlarının reddiyle hükmün tebliğnamedeki düşünce gibi ONANMASINA depo parasının gelir kaydına 5.10.1976 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.