 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1976/46
K: 1976/48
T: 05.10.1976
DAVA : TCK.nun 141/1. maddesine muhalefetten sanıklar H.İ. Nizam, Ş. Hamarat, M. Yalçın, M. Aşık ve A. Şavşır'ın yapılan yargılanmaları sonunda : Beraatlerine dair izmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nden verilen 19.4.1976 gün ve 1975/24 esas, 1976/30 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi C. Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı Cu. Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü :
KARAR : Merkezi İstanbul'da bulunan Genç Sosyalistler Birliği Derneği,
diğer illerde de şube açmayı düşünmüş, 2.2.1975 gününde aldığı kararla İzmir Şubesini açmaları için, aralarında sanıkların da bulunduğu yedi kişiyi müteşebbis heyet olarak görevlendirmiştir. Sanıklardan H.İ. Nizam imzasıyla 27.2.1975 günlü dilekçeyle İzmir Valiliğine başvurulmuş ise de, Yasaya uygun görülmeyen bu istek reddedilmiştir. Ancak ; sanıkların bu redde rağmen faaliyetlerine devam ettikleri ve 18.4.1975 tarihli tetkik tutanağında da belirtildiği üzere üç defa Yönetim Kurulu toplantısı yapıp bazı kararlar aldıkları ve bu hususda iki numaralı kararla dosyada örneği bulunan kuruluş beyannamesini yayınladıkları, kendi ideolojilerine uygun gazetelerin satışlarını yaptıkları anlaşılmıştır.
Sanıkların Dernek olarak kullandıkları binada, 25.3.1975 günü yapılan aramada; bulunan eşya ile ilgili olmak üzere naip hakimlerce düzenlenen 9.1.1976 günlü tetkik tutanağında açıklandığı gibi, Lenin'e ait resimler ve sol sloganları kapsayan afişler, bu doğrultuda yazılmış şiirler ve ayrıca dosya içinde bulunan çalışma yazıları ele geçirilmiştir.
Bütün bu delillerin ve özellikle "Genç Sosyalistler Birliği Derneği Bölge Yürütme Kurulu kuruluş Bildirisi" başlıklı yazının kül halinde incelenmesinde : İşci ve köylünün birleşmesi, diğer sınıfların bu iki sosyal sınıfın egemenliği altında bulunulması gerekeceği, bunun için sistemli bir çalışmaya gidilmesi, dağınık olan sosyalist düşünceli gençlik örgütlerinin bu amaçta birleştirilmesi, eğitilmesi (militanlaştırılması), işçi sınıfının kavgasını kazanabilecek bir düzeye getirilmesi gereğinden bahsedildiği görülmüştür.
Böylece sanıkların çalışmalarının işçi sınıfının egemenliğini sağlamaya yönelik olduğu ve bunun için bir araya geldikleri anlaşılmaktadır.
TCK.nun 141/8. maddesinde, aynı amaçla iki veya daha ziyade kişinin bir araya gelmesiyle bu maddede söz konusu edilen "Cemiyet" in kurulmuş sayılacağı açıklanmıştır. Anılan maddedeki suçlar tehlike suçu niteliğinde olup böyle bir cemiyet kurulduktan sonra faaliyetlerinin şumulü ve amaçlarına erişip erişmedikleri üzerinde durulmaya lüzum yoktur.
SONUÇ : İlk anda Yasa dışı faaliyet gösteren bir örgüte sonradan Valilikce, işbu yasa dışı faaliyetler bilinmeden, izin verilmiş olması da işlenmiş olan suçu ortadan kaldırmaz. Buna göre sanıkların eylemlerinin TCK.nun 141/1. maddesine uyduğu düşünülmeden, dosyadaki belgelere yanlış anlam verilerek yazılı şekilde beraat kararı verilmesi yasaya aykırı ve C. Savcısının temyiz itirazları yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki istem gibi hükmün BOZULMASINA, 5.10.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.